Ιστορία του χαρτιού : μια ιστορική και πολιτισμική διαδρομή δύο χιλιετιών - Βλέσσας, Μαρίνος. (Αιώρα, 2010)
Για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία η συναρπαστική διαδρομή του χαρτιού ανά τους αιώνες -του αφανούς αυτού τεχνήματος που άφησε ανεξίτηλα ίχνη σε όλους τους πολιτισμούς- και η εξέλιξη της χαρτοποιητικής από τις απαρχές της μέχρι τη βιομηχανική εποχή. Μια εμπεριστατωμένη μελέτη της ιστορίας του χαρτιού, το οποίο όταν συναντήθηκε με την τυπογραφία, τον 15ο αιώνα, έγιναν το δίδυμο που κυριολεκτικά μεταμόρφωσε τον κόσμο της γνώσης και της επικοινωνίας. Το βιβλίο αποσκοπεί στη γνωριμία με το χαρτί και απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο για τη διαδρομή του πολιτισμού αλλά και σε ειδικούς (παλαιογράφους, ιστορικούς, συντηρητές), επιστήμονες και μελετητές, επαγγελματίες, καλλιτέχνες, σπουδαστές.