Αφιέρωμα στην Ελληνίδα μάνα : η μητρότητα στη νεοελληνική τέχνη - Λαμπράκη-Πλάκα, Μαρίνα, 1939-; Κούρια, Αφροδίτη.; Καραπάνου, Άννα. (Αθήνα : Ίδρυμα της ΒουλΜητρότητα στην τέχνηής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, 2009)
Η μητέρα λατρεύτηκε ως σύμβολο γονιμότητας ήδη από τις πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες και υπήρξε αγαπημένο θέμα όλων των μορφών της τέχνης, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Η πολλαπλότητα και η ποικιλία των απεικονίσεων αποτυπώνουν τον σύνθετο συμβολικό χαρακτήρα της μητρικής φιγούρας. Πάνω απ' όλα, το μοτίβο της μητέρας-βρεφοκρατούσας έχει ξεχωρίσει ως το πιο ανθεκτικό στο χρόνο και το πιο φορτισμένο συναισθηματικά. Ιδιαίτερα στην ελληνική κοινωνία, η μορφή της μητέρας κατέχει κεντρική θέση, αφού συνοψίζει τις ιδέες της συνέχειας, της ασφάλειας, της θυσίας, της προσφοράς, της άνευ όρων αγάπης. Η παρούσα έκδοση του Ιδρύματος είναι αφιερωμένη στους τρόπος με τους οποίους απεικονίζεται η Ελληνίδα μητέρα στη νεοελληνική τέχνη. Μέσα από τα έργα που έχουν επιλεγεί, αποτυπώνεται η σχέση μητέρας και παιδιού μέσα σε συνθήκες γαλήνης και ευτυχίας, αλλά και σε στιγμές οδύνης. Παράλληλα, αναδεικνύεται η μητρότητα αυτή καθαυτή, όχι μόνο ως φυσικό γεγονός, αλλά και ως κατεξοχήν έννοια που εγγυάται τη συνέχιση της ζωής και δημιουργεί άρρηκτους δεσμούς της επόμενης με την προηγούμενη γενιά. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης).
Keywords: Ελλάδα. -- Βουλή.; Μητρότητα στην τέχνη.; Γυναίκες στην τέχνη.; Τέχνη, Ελληνική -- Θέματα, μοτίβα.; Motherhood in art; Women in art; Art, Greek -- Themes, motives