Συνταγματικά κείμενα της ηγεμονίας της Σάμου - Λαΐου, Σοφία Ν. 1970-; Καραπάνου, Άννα.; Σαρηγιάννης, Μαρίνος 1973- (Αθήνα : Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, 2013)
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει την ολοκληρωμένη έκδοση των Συνταγματικών Κειμένων της Ηγεμονίας Σάμου. Το ανά χείρας έργο έρχεται σε συνέχεια της έκδοσης των Συνταγματικών Κειμένων των Ιονίων Νήσων, που πραγματοποίησε το Ίδρυμα το 2008. Η έκδοση των κειμένων συνιστά μελέτη των πολιτειακών θεσμών έτσι όπως αυτοί αναπτύχθηκαν στην Ηγεμονία Σάμου (1834-1912) με βάση τα παραχωρημένα από την Υψηλή Πύλη συνταγματικά κείμενα. Συνιστούν μια προσπάθεια συγκερασμού των (άτυπων) θεσμών της προεπαναστατικής περιόδου όπως λειτούργησαν στη Σάμο, λ.χ. η συνέλευση της κοινότητας, με τα κανονιστικά πλαίσια που έθετε η οθωμανική κυβέρνηση. Στην έκδοση των συνταγματικών και άλλων -σχετικών με την οργάνωση των θεσμών της Ηγεμονίας της Σάμου- κειμένων αποτυπώνεται η πολιτική διελκυστίνδα μεταξύ των φιλελεύθερων επιδιώξεων των Σαμίων και των ορίων που έθετε το οθωμανικό κράτος. Τα "συντάγματα" συνδέθηκαν με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του οθωμανικού κράτους κατά την περίοδο του Τανζιμάτ και αποτυπώνουν έως ένα βαθμό τους πειραματισμούς των Οθωμανών ιθυνόντων για τον εκσυγχρονισμό της κρατικής οργάνωσης και την εν μέρει φιλελευθεροποίηση του κράτους. Την επιστημονική επιμέλεια του τόμου είχε η Σοφία Λαΐου, επίκουρη καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Πρόλογος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων -- Εισαγωγή / Ιωάννης Χ. Αλεξανδρόπουλος -- Η προφορική παράδοση ως όπλο διαπραγμάτευσης. Το ζήτημα των προνομίων της Σάμου, 1830-1834 / Σοφία Ν. Λαΐου -- Τα συνταγματικά κείμενα της Σάμου / Σαράντης Ορφανουδάκης -- Ηγεμονία Σάμου 1834-1912. Οργάνωση και εξέλιξη / Χρίστος Λάνδρος -- Η πολιτειακή ορολογία στα οθωμανικά έγγραφα της Ηγεμονίας Σάμου / Μαρίνος Σαρηγιάννης -- Βιβλιογραφία -- Εικόνες -- Συνταγματικά κείμενα και άλλες κανονιστικές διατάξεις της Ηγεμονίας Σάμου: -- Κείμενα στην ελληνική γλώσσα / Χρίστος Λάνδρος -- Μεταφράσεις των οθωμανικών εγγράφων / Μαρίνος Σαρηγιάννης -- Μεταγραφές των οθωμανικών εγγράφων / Μαρίνος Σαρηγιάννης -- Ευρετήριο κυρίων ονομάτων προσώπων.
Κείμενα στα ελληνικά καθώς και παράλληλες μεταφράσεις εγγράφων από τα τουρκικά στα ελληνικά.
Περιέχει βιβλιογραφικές αναφορές: σ. 213-223 και ευρετήριο: σ. 533-534.
Keywords: Δημόσιο δίκαιο -- Ελλάδα -- Σάμος (Νομός) -- Τουρκοκρατία.; Συνταγματική ιστορία -- Ελλάδα.; Συνταγματικό δίκαιο -- Ελλάδα.; Constitutional law -- Greece; Constitutional history -- Greece -- Samos island; Public law -- Greece