Ισοστατικοί φορείς Ασκήσεις - Αβραμίδης, Ιωάννης Ε.; Μορφίδης, Κωνσταντίνος Ε.; Έλενας, Αναξαγόρας (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως σε προπτυχιακούς φοιτητές σε Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, οι οποίοι παρακολουθούν το αντίστοιχο μάθημα, δηλαδή τη ΣΤΑΤΙΚΗ Ι που αφορά σε ισοστατικούς φορείς. Στο βιβλίο παρουσιάζεται αναλυτικά μία σχετικά μεγάλη σειρά επιλεγμένων ασκήσεων που στοχεύουν στην εμπέδωση της κατανόησης των μεθόδων υπολογισμού των στατικών μεγεθών (έντασης και παραμόρφωσης) ισοστατικών φορέων. Με στόχο τη δυνατότητα συστηματικής και μεθοδικής εξάσκησης του αναγνώστη, οι ασκήσεις είναι ταξινομημένες σε περισσότερες ομάδες που αντιστοιχούν σε ξεχωριστά κεφάλαια. Κάθε ομάδα ασκήσεων αναφέρεται σε ένα διακριτό τμήμα της θεωρίας που αφορά είτε σε κάποια μέθοδο υπολογισμού στατικών μεγεθών είτε σε κάποιον τύπο στατικού φορέα. Οι λύσεις των ασκήσεων παρατίθενται λεπτομερώς και αναλυτικά, ενώ συχνά και σε διάφορα σημεία γίνονται υπενθυμίσεις θεμελιωδών εννοιών ή επισημάνσεις βασικών παραδοχών, προκειμένου - μέσω της επανάληψης - να εμπεδωθούν καλύτερα οι μέθοδοι και οι τεχνικές των στατικών υπολογισμών. Για λόγους απλούστευσης των υπολογισμών και προβολής των ουσιωδών χαρακτηριστικών των χρησιμοποιούμενων μεθόδων επίλυσης, οι περισσότερες ασκήσεις του παρόντος τόμου αφορούν σε επίπεδους φορείς, χωρίς αυτό βέβαια να περιορίζει τη γενικότητα της χρησιμοποιούμενης διαδικασίας επίλυσης. Παρουσιάζονται όμως και αρκετές ασκήσεις χωρικών φορέων.
ΙΣΟΣΤΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣΕπεξηγηματικό ΣημείωμαΚατάλογος συμβόλωνΒιβλιογραφίαΠρόλογοςΚεφ. 1: Έλεγχος της κινηματικής ευστάθειας και υπολογισμός των αντιδράσεων στήριξης 1.1 Εποπτικός έλεγχος στήριξης (κινηματικής ευστάθειας) γραμμικών φορέων στο επίπεδο και στον χώρο (Ομάδα Α) 1.2 Υπολογιστικός έλεγχος στήριξης και υπολογισμός των αντιδράσεων στήριξης επίπεδων και χωρικών γραμμικών φορέων με την αρχή της αποδέσμευσης και τις συνθήκες ισορροπίας (Ομάδα Β)1.3 Έλεγχος της κινηματικής ευστάθειας και διαπίστωση του βαθμού υπερστατικότητας σύνθετων γραμμικών φορέων με τις μεθόδους της σταδιακής οικoδόμησης και της σταδιακής αποδόμησης (Ομάδα Γ)1.4 Έλεγχος της κινηματικής ευστάθειας σύνθετων γραμμικών φορέων με τη μέθοδο της εναλλαγής ράβδων (Ομάδα Δ) 1.5 Έλεγχος της κινηματικής ευστάθειας σύνθετων επίπεδων φορέων με τη βοήθεια του διαγράμματος των πόλων στροφής και σχεδίαση της κατάστασης δυνατής μετακίνησης μονοκινηματικών φορέων (Ομάδα Ε)Κεφ. 2: Υπολογισμός εντασιακών μεγεθών 2.1 Υπολογισμός μεμονωμένων εντασιακών μεγεθών (Ομάδα Ζ) 2.2 Υπολογισμός διαγραμμάτων φορτίων διατομής επίπεδων φορέων (Ομάδα Η) 2.3 Υπολογισμός διαγραμμάτων φορτίων διατομής χωρικών φορέων (Ομάδα Θ)Κεφ. 3: Υπολογισμός παραμορφωσιακών μεγεθών 3.1 Υπολογισμός μεμονωμένων παραμορφωσιακών μεγεθών (Ομάδα Ι)3.2 Υπολογισμός ελαστικών γραμμών (Ομάδα Κ)Κεφ. 4: Υπολογισμός γραμμών επιρροής4.1 Υπολογισμός γραμμών επιρροής εντασιακών μεγεθών (Ομάδα Λ)4.2 Υπολογισμός γραμμών επιρροής παραμορφωσιακών μεγεθών (Ομάδα Μ)Παράρτημα: Βοηθητικοί πίνακες
Keywords: Statics; Mechanics; Ασκήσεις στατικής; Ανάλυση κατασκευών; Ισοστατικοί φορείς; Στατική; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική κατασκευών -- Δομική μηχανική; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική κατασκευών -- Στατική και δυναμική ανάλυση των κατασκευών