Τεχνική προστασία περιβάλλοντος Αρχές αειφορίας - Μουσιόπουλος, Νικόλαος; Ντζιαχρήστος, Λεωνίδας; Σλίνη, Θεοδώρα; Σαμαράς, Ζήσης (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές που διδάσκονται θέματα Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος με έμφαση στις Αρχές Αειφορίας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από μεταπτυχιακούς φοιτητές και εξειδικευμένους επιστήμονες του χώρου αλλά και άλλους αναγνώστες, εφόσον είναι εξοικειωμένοι με βασικές έννοιες της Περιβαλλοντικής Επιστήμης. Διδάσκοντες, φοιτητές και επιστήμονες περιβάλλοντος μπορούν να βρουν στο βιβλίο αυτό το απαραίτητο υλικό για την κατανόηση των ακολούθων επιμέρους ζητημάτων: Περιβαλλοντικά συστήματα, περιβαλλοντική ηθική, παγκοσμιοποίηση και βιωσιμότητα. Ρύποι και επιπτώσεις τους: ανόργανες και οργανικές ενώσεις. Όρια και περιβαλλοντικοί όροι: περιβαλλοντική νομοθεσία και IPP/IPPC, οριακές τιμές ρύπανσης, περιβαλλοντικοί όροι. Ολοκληρωμένη αποτίμηση: περιβαλλοντικοί δείκτες – αειφόρος ανάπτυξη, μεθοδολογία αποτίμησης μέτρων αντιρρύπανσης. Στοιχεία περιβαλλοντικής χημείας: βασικές έννοιες, κύκλοι άνθρακα, νερού και αζώτου, αντιδράσεις όξινης βροχής. Αέρια ρύπανση: ρύπανση της ατμόσφαιρας, πηγές ρύπανσης, φαινόμενα μεταφοράς στην ατμόσφαιρα, επακόλουθα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μοντέλα ποιότητας αέρα, διεργασίες και τεχνολογίες περιορισμού αέριας ρύπανσης: Διαχείριση απορριμμάτων: παραγωγή απορριμμάτων και συνέπειές της, νομικό υπόβαθρο, στάδια διαχείρισης απορριμμάτων, διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα. Εκτίμηση και διαχείριση επικινδυνότητας: επικινδυνότητα και λήψη αποφάσεων, ποσοτικοποίηση κινδύνου, εκτίμηση επικινδυνότητας. Ολοκληρωμένη πολιτική προϊόντων: εργαλεία περιβαλλοντικής διαχείρισης, ανάλυση κύκλου ζωής, οικολογικό σήμα, συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.
1 Εισαγωγή: αρχές αειφορίας2 Φυσικοί πόροι και αειφορία3 Αειφορία και ανάπτυξη4 Τεχνικές αξιολόγησης αειφορίας5 Βιογεωχημικοί κύκλοι6 Ατμοσφαιρική ρύπανση7 Μείωση αέριας ρύπανσης8 Αειφορία στην παραγωγή ενέργειας9 Αειφορία στην κατανάλωση ενέργειας10 Διαχείριση απορριμμάτων11 Ανάλυση κύκλου ζωής12 Εργαλεία περιβαλλοντικής διαχείρισης13 Ολοκληρωμένη πολιτική προϊόντων14 Εκτίμηση και διαχείριση επικινδυνότητας
Keywords: Environmental engineering; Ολοκληρωμένη διαχείριση; Ενέργεια; Περιβάλλον; Βιώσιμη ανάπτυξη; Αειφορία; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Βιομηχανική τεχνολογία και μηχανική -- Ποιοτικός έλεγχος/Έλεγχος διασφάλισης ποιότητας; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική περιβάλλοντος -- Αστικά απόβλητα; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική περιβάλλοντος -- Αποκατάσταση περιβάλλοντος; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική περιβάλλοντος -- Περιβαλλοντικά συστήματα και μοντέλα; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική περιβάλλοντος -- Ατμοσφαιρική ρύπανση; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική περιβάλλοντος -- Επεξεργασία αποβλήτων; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική περιβάλλοντος -- Αειφόρα ενεργειακά συστήματα; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική περιβάλλοντος -- Ποιότητα ατμόσφαιρας; Χημεία/Γενική χημεία -- Χημεία περιβάλλοντος; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική περιβάλλοντος -- Περιβαλλοντική μετεωρολογία; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική περιβάλλοντος -- Περιβαλλοντική θερμοδυναμική; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική περιβάλλοντος -- Διαχείριση επικίνδυνων ουσιών; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική περιβάλλοντος -- Τεχνολογία προστασίας περιβάλλοντος; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική περιβάλλοντος -- Διαχείριση υδατικών πόρων