Διαχείριση δεδομένων και επιχειρηματική ευφυΐα Θεωρία και εφαρμογές για στελέχη επιχειρήσεων - Σταλίδης, Γεώργιος; Καρδαράς, Δημήτριος; Διαμαντάρας, Κωνσταντίνος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές διοίκησης επιχειρήσεων ή/και μάρκετινγκ και καλύπτει δύο βασικές αλληλένδετες μεταξύ τους γνωστικές περιοχές της πληροφορικής. Στο πρώτο μέρος του το βιβλίο περιλαμβάνει τις βασικές αρχές βάσεων δεδομένων και ειδικότερα θέματα συλλογής και αξιολόγησης δεδομένων σε περιβάλλον επιχειρήσεων. Στο δεύτερο μέρος εισάγει τους αναγνώστες στα θέματα επιχειρηματικής ευφυΐας όπως εξόρυξη γνώσης από δεδομένα, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων, μοντέλα πρόβλεψης, αναπαράσταση γνώσης και στήριξη αποφάσεων. Σκοπός του βιβλίου συνολικά είναι η εξοικείωση, μέσω εύληπτης θεωρίας και πρακτικών εφαρμογών, με τα σύγχρονα εργαλεία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, της εξαγωγής γνώσης και της αποτελεσματικής χρήσης της γνώσης αυτής στην επίλυση προβλημάτων. Παρουσιάζονται εφαρμογές όπως πρόβλεψη συμπεριφοράς καταναλωτών, επιλογή αγοράς στόχου, τοποθέτηση προϊόντων, μέτρηση της αποτελεσματικότητας ενεργειών προώθησης, εντοπισμός ευκαιριών διασταυρωμένων πωλήσεων, κ.α. Εξετάζονται επίσης μέθοδοι υποστήριξης αποφάσεων βασισμένες σε γνώση και παρουσιάζονται τεχνολογίες δημιουργίας μοντέλων επεξήγησης ή πρόβλεψης για την επίλυση επιχειρηματικών προβλημάτων, όπως εξεύρεση καταναλωτικών προτύπων, μέτρηση πιστότητας πελατών και προσδιορισμός των παραγόντων που την επηρεάζουν. Το σύγγραμμα θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες ενός προπτυχιακού φοιτητή διοίκησης επιχειρήσεων και θα διαφέρει τόσο από συγγράμματα για πληροφορικούς ή μηχανικούς (που εμβαθύνουν στη θεωρητική θεμελίωση), όσο και από πρακτικούς οδηγούς χρήσης λογισμικού. Θα παρέχονται στοιχεία θεωρίας που θα επαρκούν στην κατανόηση των βασικών αρχών και τρόπου σκέψης που απαιτείται για την επίλυση τυπικών (αλλά όχι τυποποιημένων) προβλημάτων, αλλά θα περιλαμβάνονται και εφόδια πρακτικής εφαρμογής. Επίσης το σύγγραμμα διαχωρίζεται από βιβλία που περιορίζονται στην παρουσίαση συστημάτων ή στη συζήτηση περιπτώσεων αλλά καθοδηγεί τον αναγνώστη στο να επιλύει το ίδιος πραγματικά προβλήματα.
Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή στην βασιμένη σε δεδομένα επιχειρηματική ευφυϊα Κεφάλαιο 2. Δεδομένα και πληροφορίες Κεφάλαιο 3. Το σχεσιακό μοντέλο Βάσεων Δεδομένων Κεφάλαιο 4. Σχεδιασμός και υλοποίηση μιας σχεσιακής βάσης δεδομένων Κεφάλαιο 5. Μετατροπή των δεδομένων σε πληροφορία Κεφάλαιο 6. Μέθοδοι εξόρυξης γνώσης από δεδομένα Κεφάλαιο 7. Εφαρμογές επιχειρηματικής ευφυΐας Κεφάλαιο 8. Μοντελοποίηση Γνώσης και Βάσεις Γνώσης Κεφάλαιο 9. Συστήματα συστάσεων (Recommender systems)
Keywords: Business intelligence; Πληροφοριακά συστήματα μάρκετινγκ; Βάσεις δεδομένων; Αναλυτική επεξεργασία δεδομένων; Επιχειρηματική ευφυΐα; Εξαγωγή γνώσης; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Ευφυή συστήματα -- Βασική αναπαράσταση γνώσης και συλλογιστική; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Διαχείριση πληροφορίας -- Εξόρυξη δεδομένων; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Διαχείριση πληροφορίας -- Συστήματα βάσεων δεδομένων