Ψυχολογική υποστήριξη στον αθλητισμό και την άσκηση για υγεία Στρατηγικές ενίσχυσης για τον αθλητισμό την άσκηση γαι υγεία και τη φυσική αγωγή - Θεοδωράκης, Ιωάννης; Χατζηγεωργιάδης, Αντώνιος; Ζουρμπάνος, Νικόλαος; Σταύρου, Νεκτάριος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε φοιτητές Σχολών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, και σε εργαζόμενους καθηγητές εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, όπως επίσης και σε αθλητικούς ψυχολόγους, προπονητές όλων των αθλημάτων, ή εργαζόμενους σε προγράμματα άσκησης και υγείας. Η θεματολογία του είναι πρωτότυπη και δεν υπάρχει αντίστοιχη στην ελληνική βιβλιογραφία. Παρουσιάζει όλο το σύγχρονο φάσμα των ψυχολογικών διαδικασιών και τεχνικών που χρησιμοποιούνται πρωτίστως για την παρακίνηση, την ψυχολογική προετοιμασία και την ενίσχυση των αθλητών, αλλά οι οποίες ταυτόχρονα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με βάση τη σύγχρονη έρευνα, σε όλες τις κατηγορίες υγειών και κλινικών πληθυσμών που θέλουν να ασκηθούν, όπως επίσης και στο μάθημα της φυσικής αγωγής στο σχολείο. Ειδικότερα για τα προγράμματα άσκησης για υγεία που αναπτύσσονται τελευταία, οι ψυχολογικές αυτές τεχνικές, μπορούν να συμβάλουν θετικά στο να παραμένουν για μακρύ χρονικό διάστημα τα άτομα στα προγράμματα, να νοιώθουν όμορφα και ευχάριστα. Τα κεφάλαια: 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΟΡ 2. ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗΣ 3. ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΥΓΙΕΙΝΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ 4. ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ 5. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ 6. Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ. ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 7. ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΚΕΨΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΣΝ. ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣ 8. ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΝΟΕΡΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ. 9. Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ: ΑΥΤΟ-ΟΜΙΛΙΑ 10. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Κάθε κεφάλαιο έχει την παρακάτω δομή: ΣΥΝΟΨΗ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟΔΙΑΛΕΞΗ 10 ΛΕΠΤΩ
Keywords: Sports -- Psychological aspects; Φυσική αγωγή; Άσκηση κλινικών πληθυσμών; Στάσεις; Αθλητική απόδοση; Αυτοσυγκέντρωση; Αυτοομιλία; Αυτοαποτελεσματικότητα; Στόχοι; Παρακίνηση; Άσκηση για υγεία; Ψυχολογικές τεχνικές; Επιστήμες της ζωής -- Αθλητική επιστήμη/επιστήμη φυσικής αγωγής και αθλητισμού -- Αθλητική ψυχολογία; Επιστήμες της ζωής -- Αθλητική επιστήμη/επιστήμη φυσικής αγωγής και αθλητισμού