Παιδιά και έφηβοι στην Ελλάδα της κρίσης Ιατροκοινωνική φροντίδα - Πετρίδου, Ελένη; Χρούσος, Γεώργιος; Εμποριάδου, Μαρία; Χατζηστυλιανού, Μαρία (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Νόμοι & διεθνείς συμβάσεις που συνυπογράφει η χώρα μας καθορίζουν τα δικαιώματα στην υγεία του ευάλωτου πληθυσμού των παιδιών/εφήβων. Ωστόσο, σε περιόδους κρίσης, χρειάζεται περιχαράκωση των υγειονομικών επιτευγμάτων, στοχοθεσία, επαναπροσανατολισμός των δράσεων διεπιστημονικής συνεργασίας για πιο ανταποδοτική αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων & στενή παρακολούθηση της επίτευξης των πλάνων.Το βοήθημα, Παιδιά & Έφηβοι στα χρόνια της κρίσης: ιατροκοινωνική φροντίδα, εκπηγάζει από την αντίστοιχη Λευκή Βίβλο Κοινωνικής Παιδιατρικής (socped.gr) & το στρατηγικό σχέδιο συντονισμένων δράσεων ενός τομέα που απορροφά σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού υγείας. Βασισμένο σε σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους, με δυνατότητες ετήσιας επικαιροποίησης περιεχομένου, το βοήθημα στοχεύει στην κάλυψη εκπαιδευτικού κενού του προγράμματος Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας σε: α. καλές πρακτικές στις διαδικασίες διατήρησης της παρεχόμενης ποιοτικής φροντίδας, β. συμμετοχή στην ανάπτυξη υγειονομικών δεικτών, γ. εξοικείωση με αιτίες υπο/υπερδιάγνωσης & υπο/υπερθεραπείας χρόνιων νοσημάτων με επιπτώσεις στο κόστος των υπηρεσιών & την ποιότητα ζωής πασχόντων/οικογενειών, δ. οφέλη από τη συμμετοχή στην ολιστική αντιμετώπισης των πασχόντων & διασύνδεση των υπηρεσιών υγείας. Με μεθοδολογία ανάπτυξης ομοφωνίας Ελλήνων ειδικών επιχειρείται να καλυφθούν τρέχουσες ελλείψεις σε δείκτες υγείας/καταγραφές υγειονομικών υπηρεσιών & να αναδυθούν αδύνατοι κρίκοι στη διαγνωστική, θεραπευτική & υποστηρικτική προσπέλαση. Η διεξοδική κάλυψη της θεματολογίας επιχειρείται στα κύρια κεφάλαια: Περιγεννητική Φροντίδα, Φροντίδα Παιδιών/Εφήβων με Χρόνια Προβλήματα Υγείας/Ειδικές Ανάγκες & Εφηβιατρική Φροντίδα. Απαρίθμηση των επιδιωκόμενων εκπαιδευτικών στόχων, ανάπτυξη περιεχομένου, σύνοψη, διαδικτυακές δραστηριότητες εμπέδωσης γνώσεων & βιβλιογραφικές πηγές υπάρχουν στα επιμέρους υποκεφάλαια, που καλύπτουν το φάσμα της παροχής ιατροκοινωνικών υπηρεσιών & αναγκών εκπαίδευσης πασχόντων & εμπλεκομένων επαγγελματιών
Keywords: Public health; Pediatrics; Οικονομική κρίση; Καλές πρακτικές ιατρικής φροντίδας; Προγραμματισμός υγείας; Παιδιατρικά χρόνια νοσήματα; Εφηβιατρική; Παροχές υγείας; Περιγεννητική φροντίδα; Πρόληψη; Πολιτικές επιστήμες -- Τομείς (της) πολιτικής -- Πολιτική (της) υγείας; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Δημόσια υγεία -- Προληπτική ιατρική -- Προληπτικές υπηρεσίες υγείας; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Δημόσια υγεία -- Εθνικές υπηρεσίες υγείας; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Δημόσια υγεία -- Προληπτική ιατρική; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Δημόσια υγεία; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Δημόσια υγεία -- Ιατρική φροντίδα