Γραμματική της ρουμανικής γλώσσας Μορφολογία - Σούτσιου, Τσίπριαν-Λουκρέτσιους.; Ντοράτσι, Μιράντα-Μαρία; Ντίνας,Κωνσταντίνος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Η συγγραφή της γραμματικής μιας φυσικής και εν χρήσει γλώσσας συνιστά επιστημονικό εκπόνημα με καίριες γλωσσολογικές-επικοινωνιακές αλλά και κοινωνικο-ιστορικές παραμέτρους, καθώς η γλώσσα ως διαχρονικός και συγχρονικός φορέας πολιτισμού συνέχει κοινωνίες και συμβάλλει ως αιτία και αιτιατό στη μακροημέρευση της ταυτότητας των λαών. Η πρακτική διεκπεραίωση της σύνταξης της προκειμένης Γραμματικής της Ρουμανικής υπήρξε συνυφασμένη με την έντονη συναίσθηση της επιστημονικής και διδακτικής ευθύνης μου ως εκ γενετής ομιλούντα τη Ρουμανική, ως δασκάλου και ακαδημαϊκού απέναντι στους δυνάμει φοιτητές και διδάσκοντες αλλά και – εν γένει – στους εντρυφούντες σε μια ωραία, ζωντανή αλλά και πολύπλοκη γλώσσα. Η σύνταξη της προτεινόμενης Γραμματικής της Ρουμανικής Γλώσσας έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό που υπάρχει σε σύγκριση με άλλες γλώσσες για τις οποίες είναι πολλά τα βοηθήματα εκμαθήσεώς τους, με την πεποίθηση ότι τούτο θα αποτελέσει σημαντικό στήριγμα σε όλους εκείνους που κάνουν τα πρώτα βήματα στην εκμάθηση της Ρουμανικής Γλώσσας. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και όχι μόνο, οι οποίοι διδάσκονται τη Ρουμανική Γλώσσα, ανεξαρτήτως επιπέδου, προκειμένου να αποκτήσουν το αντίστοιχο θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από μη εξοικειωμένους αναγνώστες, όσο και από αναγνώστες με προχωρημένες γνώσεις Ρουμανικής Γλώσσας. Διδάσκοντες, φοιτητές, σπουδαστές και επαγγελματίες μπορούν να βρουν στο βιβλίο αυτό το απαραίτητα υλικό για την εκμάθηση της Ρουμανικής Γλώσσας.
Keywords: Romanian language -- --Grammar.; Μορφολογία της ρουμανικής γλώσσας; Κατάκτηση δεύτερης γλώσσας; Διδασκαλία της γλώσσας; Γραμματική της ρουμανικής γλώσσας; Ρουμανική γλώσσα; Γλωσσολογία -- Μονογλωσσία/Πολυγλωσσία -- Διγλωσσία; Γλωσσολογία -- Πεδία Γλωσσολογίας -- Πεδία βάσει της δομής της γλώσσας -- Μορφολογία; Γλωσσολογία -- Πεδία Γλωσσολογίας -- Πεδία βάσει των φυσικών πτυχών της γλώσσας και της επικοινωνίας -- Ορθογραφία, συστήματα γραφής; Γλωσσολογία -- Πεδία Γλωσσολογίας -- Εφαρμοσμένη γλωσσολογία -- Διδασκαλία της γλώσσας -- Διδασκαλία της ξένης γλώσσας; Γλωσσολογία -- Πεδία Γλωσσολογίας -- Περιγραφική γλωσσολογία -- Συγκριτική γλωσσολογία; Γλωσσολογία -- Πεδία Γλωσσολογίας -- Πεδία βάσει της δομής της γλώσσας -- Φωνητική; Γλωσσολογία -- Πεδία Γλωσσολογίας -- Πεδία βάσει της δομής της γλώσσας -- Γραμματική