Προσομοίωση κατασκευών σε πρόγραμμα Η/Υ Εφαρμογές με το πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων SAP2000 - Κίρτας, Εμμανουήλ; Παναγόπουλος, Γεώργιος; Σέξτος, Αναστάσιος Γ. (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το σύγγραμμα αφορά την προσομοίωση κατασκευών σε προγράμματα πεπερασμένων στοιχείων σε Η/Υ και απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές ΤΕΙ και Πολυτεχνείου. Πρόκειται για εφαρμοσμένη προσομοίωση με παράλληλη χρήση παραδειγμάτων στο πρόγραμμα ανάλυσης κατασκευών SAP2000. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάλυσης κατασκευών είναι γενικού χαρακτήρα και χρησιμοποιείται συχνά σε ακαδημαϊκές-ερευνητικές δραστηριότητες σε πολλά Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών στα ελληνικά Πολυτεχνεία, ενώ χαρακτηρίζεται από σημαντική δυνατότητα παραμετροποίησης από τον χρήστη. Μπορεί συνεπώς να συνδέσει με επιτυχία τις κανονιστικές και λοιπές θεωρητικές απαιτήσεις προσομοίωσης με την διαδικασία επιλογής κατάλληλων παραμέτρων από το χρήστη, κάτι που δεν προσφέρεται στα συνήθη εμπορικά πακέτα ανάλυσης κατασκευών.Παράλληλα, με την χρήση παραδειγμάτων εφαρμογής, διευκολύνεται η κατανόηση διάφορων θεωρητικών και κανονιστικών απαιτήσεων από τον φοιτητή, κάτι που δεν επιτυγχάνεται στον ίδιο βαθμό κατά τη στείρα θεωρητική διδασκαλία των κανόνων προσομοίωσης. Επιλέγεται μια διαδικασία μετάβασης από απλά σε σύνθετα παραδείγματα, ώστε να αυξάνει σταδιακά ο βαθμός πολυπλοκότητας τόσο της χρήσης του προγράμματος ανάλυσης όσο και των θεμάτων προσομοίωσης που εξετάζονται. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μια ομαλή και ευχάριστη διαδικασία λήψης γνώσεων σχετικών με το αντικείμενο της προσομοίωσης και ανάλυσης των κατασκευών, με παράλληλη εκμάθηση της χρήσης προγραμμάτων πεπερασμένων στοιχείων.
Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή σε πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων – Βασικές έννοιεςΚεφάλαιο 2: Στατική επίλυση προβόλουΚεφάλαιο 3: Προσομοίωση επίπεδου πλαισιακού φορέαΚεφάλαιο 4: Τροποποίηση γεωμετρίας και ιδιοτήτων φορέα σε πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείωνΚεφάλαιο 5: Προσομοίωση πολυώροφου χωρικού φορέαΚεφάλαιο 6: Προσομοίωση τοιχώματος με χρήση γραμμικών πεπερασμένων στοιχείωνΚεφάλαιο 7: Προσομοίωση τοιχώματος με χρήση επιφανειακών πεπερασμένων στοιχείωνΚεφάλαιο 8: Προσομοίωση πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος με χρήση επιφανειακών πεπερασμένων στοιχείωνΚεφάλαιο 9: Δυναμική φασματική ανάλυση πολυώροφου χωρικού φορέαΚεφάλαιο 10: Δυναμική φασματική ανάλυση κατασκευής λαμβάνοντας υπόψη την ενδοσιμότητα του εδάφους θεμελίωσηςΚεφάλαιο 11: Δυναμική ελαστική ανάλυση με χρονοϊστορία επιταχύνσεωνΚεφάλαιο 12: Ανελαστική στατική ανάλυση (pushover)Κεφάλαιο 13: Δυναμική ανελαστική ανάλυσηΠαράρτημα
Keywords: Engineering -- Computer simulation; Πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων; Στατική και δυναμική ανάλυση; Προσομοίωση κατασκευών; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική κατασκευών -- Αντισεισμική μηχανική; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική κατασκευών -- Στατική και δυναμική ανάλυση των κατασκευών