Βιοτεχνολογική παραγωγή βιοκαυσίμων - Χριστακόπουλος, Παύλος; Τόπακας, Ευάγγελος; Αγγελής, Γεώργιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Στην εποχή μας έννοιες όπως «βιοκαύσιμα», «βιομάζα», «βιοαιθανόλη», «βιοντήζελ», συχνά προκαλούν αμηχανία όχι μόνο στο ευρύτερο κοινό, αλλά πολλές φορές και στην ίδια την επιστημονική κοινότητα. Έτσι, οι σημειώσεις αυτές και στα πλαίσια του μαθήματος «Βιοτεχνολογία και Περιβάλλον» αποτελούν μια πρώτη προσπάθεια να δώσουν στους φοιτητές μας τα εφόδια ώστε να χρησιμοποιούν τους όρους αυτούς όχι αφηρημένα αλλά ως εργαλεία της επιστήμης της Χημικής Μηχανικής που πάντα αναζητά να δώσει λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, προσαρμοζόμενη σε απαιτήσεις όχι μόνο επιστημονικές αλλά και ταυτόχρονα κοινωνικές. Τέλος, ευχόμαστε ότι οι σημειώσεις αυτές θα αποτελέσουν το έναυσμα ώστε πολλοί από τους φοιτητές μας να αποτελέσουν τους πρωταγωνιστές της μεταστροφής της κοινωνίας μας για τη χρησιμοποίηση αειφόρων και ενεργειακά καθαρών πρακτικών.
Keywords: Biotechnology; Biomass energy; Κυτταρική αιθανόλη; Διεργασίες παραγωγής; Βιοντήζελ; Παραγωγή βιομάζας μικροφυκών; Βιοκαύσιμα τρίτης γενιάς; Βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς; Αιθανολοπαράγωγοι μικροοργανισμοί; Προκατεργασία βιομάζας; Κυτταρίνη; Περιβάλλον; Μικροφύκη; Βιοκατάλυση; Βιομάζα; Βιοτεχνολογία; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Βιοχημική τεχνολογία και μηχανική-Βιοτεχνολογία -- Περιβαλλοντική βιοτεχνολογία; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Βιοχημική τεχνολογία και μηχανική-Βιοτεχνολογία -- Μικροβιακή βιοτεχνολογία; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Βιοχημική τεχνολογία και μηχανική-Βιοτεχνολογία -- Βιοτεχνολογικές διεργασίες