Εργαστηριακές ασκήσεις δικτύων Η/Υ - Χειλάς, Κωνσταντίνος; Πολίτης, Αναστάσιος; Βακαλούδης, Αλέξανδρος; Μαυρίδης, Ιωάννης (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το παρόν σύγγραμμα είναι ένας εργαστηριακός αυτός οδηγός απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές Πληροφορικής ή συναφών αντικειμένων, που διδάσκονται κάποιο μάθημα Τεχνολογίας Δικτύων Η/Υ. Περιλαμβάνει μια σειρά εργαστηριακών ασκήσεων με στόχο την εισαγωγή και εξοικείωση του φοιτητή με τις βασικές αρχές λειτουργίας των δικτύων. Είναι σχεδιασμένες με τέτοιον τρόπο ώστε να διαρκούν κατά μέσο όρο 2 (οι περισσότερες) ή 4 διδακτικές ώρες. Η ακριβής διάρκεια μπορεί να κυμανθεί ανάλογα με τη συζήτηση που θα γίνει εντός του εργαστηρίου. Επίσης, οι ασκήσεις είναι με τέτοιον τρόπο δομημένες ώστε να μπορούν να εκτελεστούν από τον φοιτητή χωρίς επίβλεψη και χωρίς άλλον εξοπλισμό. Οι ασκήσεις καλύπτουν θέματα τόσο σε χαμηλά επίπεδα λειτουργίας (π.χ. ΙEEE 802.11b) όσο και σε υψηλότερα. Μερικά από τα αντικείμενα που καλύπτονται είναι: Εντολές ελέγχου δικτύου. Τεχνικές αποσφαλμάτωσης. Ανάλυση της δομής και των χαρακτηριστικών ενός δικτύου. Η έννοια της ενθυλάκωσης των πακέτων και τις διαστρωμάτωσης των πρωτοκόλλων. Στοιχεία λειτουργίας βασικών διαδικτυακών πρωτοκόλλων (IP, ICMP, TCP, FTP, HTTP) Προσομοίωση δικτύων (με παραδείγματα από τη λειτουργία ασύρματων δικτύων). Σενάρια ασφάλειας δικτύων (Firewalls, DMZ, Access Lists) Βασική δομή της γλώσσας HTML. Βασικά στοιχεία συγγραφής και μορφοποίησης ιστοσελίδων
Keywords: Computer networks -- Problems, exercises, etc; Ασφάλεια δικτύων; Βασικές αρχές σχεδιασμού ιστοσελίδων; Αποσφαλμάτωση δικτύων; Έλεγχος λειτουργίας δικτύων; Έλεγχος λειτουργίας; Προσομοίωση δικτύων; Ανάλυση πρωτοκόλλων; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μηχανική και τεχνολογία τηλεπικοινωνιών -- Διαχείριση και ασφάλεια δικτύων; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μηχανική και τεχνολογία τηλεπικοινωνιών -- Ασφαλείς επικοινωνίες; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μηχανική και τεχνολογία τηλεπικοινωνιών -- Τεχνολογίες παγκόσμιου ιστού; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μηχανική και τεχνολογία τηλεπικοινωνιών -- Διαδίκτυο και εφαρμογές; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μηχανική και τεχνολογία τηλεπικοινωνιών -- Ραδιοεπικοινωνίες; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Δίκτυα και επικοινωνίες -- Τοπικά δίκτυα; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Δίκτυα και επικοινωνίες -- Δρομολόγηση και προώθηση; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Δίκτυα και επικοινωνίες -- Δικτυακές εφαρμογές; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Διασφάλιση της ασφάλειας των πληροφοριών -- Ασφάλεια δικτύου; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Διασφάλιση της ασφάλειας των πληροφοριών -- Αρχές ασφαλούς σχεδίασης; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Διασφάλιση της ασφάλειας των πληροφοριών -- Βασικές έννοιες στην ασφάλεια; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μηχανική και τεχνολογία τηλεπικοινωνιών -- Δίκτυα υπολογιστών