Χώροι γραφείων Μια ιστορία αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων - Γεωργιάδου, Ζωή.; Κλωνιζάκης, Αριστείδης; Μοίρα, Μαρία; Φράγκου, Διονυσία; Μωραΐτης, Κωνσταντίνος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Οι χώροι γραφείων αποτελούν μια θεματική περιοχή με ελάχιστη ελληνική βιβλιογραφία. Το βιβλίο αυτό στοχεύει στην κάλυψη αυτού του κενού, προσφέροντας υλικό, το οποίο αναφέρεται στην ιστορική εξέλιξη αυτών των χώρων, τα σύγχρονα οργανωτικά μοντέλα του ανθρώπινου δυναμικού, τη λειτουργική δομή, αλλά κυρίως τους τύπους χωρικής οργάνωσης. Η δυνατότητα του κτιριακού κελύφους να υποστηρίζει διαφορετικά οργανωτικά μοντέλα, συνεπάγεται την προσαρμογή του εσωτερικού χώρου σε διαφορετικούς τρόπους σχεδιασμού. Έτσι ο σχεδιασμός αυτών των χώρων περιλαμβάνει τα χωρικά μέρη του έργου: το κτιριακό κέλυφος, τα διαρθρωτικά στοιχεία του εσωτερικού χώρου-δάπεδα, τοίχους, διαχωριστικά και οροφές,τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις με έμφαση στο σχεδιασμό του φωτισμού, καθώς και την επίπλωση και τα υλικά, ως στοιχείων του σκηνικού. Η εξέλιξη της τεχνολογίας ανέδειξε νέους τρόπους εργασίας, συνδέοντας τους με σύγχρονες μεταπλάσεις στους χώρους και νέες συνθήκες που υπαγορεύονται σε αυτούς. Στα πλαίσια αυτά αναφέρονται το αυτοματοποιημένο και το εικονικό γραφείο, το εναλλακτικό και το ατομικό γραφείο, το περιβαλλοντικά φιλικό γραφείο, ενώ γίνεται μια επισκόπηση και παρουσίαση επιλεγμένων χώρων από την Ελληνική πραγματικότητα ως παραδειγμάτων των νέων μοντέλων.
Πρόλογος (Κωνσταντίνος Μωραΐτης)Εισαγωγή (Ζωή Γεωργιάδου)1ο Μέρος: Η τυπολογία των χώρων γραφείων (Ζωή Γεωργιάδου)Κεφάλαιο 1ο: Ιστορική αναδρομή (Ζωή Γεωργιάδου)Κεφάλαιο 2ο: Πρότυπα χωρικής οργάνωσης (Ζωή Γεωργιάδου)Κεφάλαιο 3ο: Σύγχρονες οργανωτικές μορφές γραφείων (Ζωή Γεωργιάδου)2ο Μέρος: Σύγχρονες τάσεις, πρότυπα και χώροι εργασίας (Ζωή Γεωργιάδου)Κεφάλαιο 4ο: Σύγχρονες τάσεις, πρότυπα και χώροι εργασίας: η μετάβαση (Ζωή Γεωργιάδου)Κεφάλαιο 5ο: Το εικονικό και το αυτοματοποιημένο γραφείο (Ζωή Γεωργιάδου)Κεφάλαιο 6ο: Το εναλλακτικό γραφείο και το προσωπικό γραφείο (Ζωή Γεωργιάδου)Κεφάλαιο 7ο: Το βιοκλιματικό ή περιβαλλοντικά φιλικό γραφείο (Ζωή Γεωργιάδου)Κεφάλαιο 8ο: Επανάχρηση κτιρίων ως χώρων γραφείων (Ζωή Γεωργιάδου).3ο Μέρος: Ο Σχεδιασμός και οι Συνθετικές Παράμετροι (Άρης Κλωνιζάκης, Μαρία Μοίρα)Κεφάλαιο 9ο: Συνθετική διαδικασία (Άρης Κλωνιζάκης, Μαρία Μοίρα)Κεφάλαιο 10ο: Εξοπλισμός και επίπλωση των χώρων εργασίας (Μαρία Μοίρα, Διονυσία Φράγκου)Κεφάλαιο 11ο: Οι εγκαταστάσεις (Άρης Κλωνιζάκης)Κεφάλαιο 12ο: Τα υλικά και το χρώμα (Ζωή Γεωργιάδου, Διονυσία Φράγκου)
Keywords: Office buildings; Τεχνολογία και σχεδιασμός; Σχεδιασμός; Εγκαταστάσεις γραφείων; Επίπλωση γραφείων; Χώροι εργασίας; Εναλλακτικό γραφείο; Βιοκλιματικό γραφείο; Εικονικό γραφείο; Οργάνωση εργασίας; Φωτισμός; Χώροι γραφείων; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Αρχιτεκτονική -- Κοινωνιολογία του χώρου; Τέχνες και γράμματα -- Εικαστικές τέχνες -- Αρχιτεκτονική; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Αρχιτεκτονική -- Βιοκλιματική αρχιτεκτονική; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Αρχιτεκτονική -- Τεχνολογία και κατασκευή κτηρίων; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Αρχιτεκτονική -- Εσωτερικοί χώροι