Μικροχειρουργική Βασικές αρχές, εφαρμογές & τεχνικές - Νταϊλιάνα, Ζωή.; Μαλίζος, Κωνσταντίνος; Βαρυτιμίδης, Σωκράτης; Χαντές, Μιχαήλ (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Η μικροχειρουργική, δηλαδή η χειρουργική σε μικροσκοπικές ανατομικές δομές με τη βοήθεια μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων και ραμμάτων, αναπύχθηκε τα τελευταία 50 χρόνια και έχει αποδειχθεί ανεκτίμητη και απαραίτητη τεχνική σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες. Πολλές επεμβάσεις όπως η επανασυγκόλληση ακρωτηριασμένων μελών, η κάλυψη με κρημνούς, η συρραφή περιφερικών νεύρων κ.α. βασίζονται στη μικροχειρουργική. Η μικροχειρουργική εφαρμόζεται στην ορθοπαιδική, νευροχειρουργική, πλαστική χειρουργική, οφθαλμολογία, ΩΡΛ, ουρολογία, γυναικολογία, μεταμοσχεύσεις, κ.α. και κατά συνέπεια πρέπει να διδάσκεται στους φοιτητές ιατρικής και να αποτελεί τμήμα της βασικής εκπαίδευσης των ειδικευομένων των χειρουργικών ειδικοτήτων. Καθώς δεν είναι τεχνική που μαθαίνεται μέσω μελέτης είναι απαραίτητη η χρήση διαδραστικών μέσων και συνεχούς εξάσκησης καθώς και η τήρηση ορισμένων βασικών αρχών. Για την εξάσκηση χρησιμοποιούνται διάφορα μοντέλα: α. συνθετικά υλικά (γάντι, γάζα, σωληνίσκοι), β. πτωματικά παρασκευάσματα (ζωικά τεμάχια ή ανθρώπινοι ιστοί/μέλη που αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων), που δίνουν τη δυνατότητα εκμάθησης των βασικών αρχών της μικροχειρουργικής (εξοικείωση με μικροσκόπιο και απόκτηση ευχερούς χρήσης μικροεργαλείων) και τελικά γ. πειραματόζωα. Στο παρόν σύγγραμμα, μετά την παρουσίαση των βασικών αρχών και των εφαρμογών της μικροχειρουργικής ακολουθεί παρουσίαση των μικροχειρουργικών τεχνικών με τη χρήση εικόνων και διαδραστικών μέσων. Οι τεχνικές παρουσιάζονται με αυξανόμενη δυσκολία και αφορούν την 1. εξοικείωση με το χειρουργικό μικροσκόπιο, εργαλεία και ράμματα μικροχειρουργικής, 2. εξάσκηση σε μικροχειρουργικούς κόμπους σε γάντι, 3. εξάσκηση αναστόμωσης σε σωληνίσκους και ζωικά τεμάχια (μηρός όρνιθας), 4. παρασκευή αγγειονευρώδους δεματίου και εξάσκηση αναστομώσεων σε αρτηρίες και φλέβες και νευρικών συρραφών σε πειραματόζωο (επίμυες),ώστε να υπάρχει επαρκής προετοιμασία για την εφαρμογή των γνώσεων/δεξιοτήτων σε κλινικά περιστατικά.
Keywords: Microsurgery -- Methods; Reconstructive surgical procedures -- Methods; Επανασυγκολλήσεις άκρων; Τραυματικοί ακρωτηριασμοί και αποκατάσταση; Αγγειούμενα οστικά μοσχεύματα; Αποκατάσταση βραχιόνιου πλέγματος και περιφερικών νεύρων; Συγγενείς διαμαρτυρίες; Κρημνοί; Μικροσκόπιο; Μικροαγγειακή χειρουργική; Τεχνικές μικροχειρουργικής; Επανορθωτική χειρουργική; Μικροχειρουργική; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Χειρουργικές ειδικότητες -- Πειραματική χειρουργική; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Χειρουργικές ειδικότητες -- Αγγειοχειρουργική; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Χειρουργικές ειδικότητες -- Τραυματολογία; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Χειρουργικές ειδικότητες -- Πλαστική χειρουργική; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Χειρουργικές ειδικότητες -- Ορθοπεδική (χειρουργική); Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Χειρουργικές ειδικότητες -- Νευροχειρουργική; Επιστήμες υγείας -- Λειτουργικές χειρουργικές επεμβάσεις -- Μικροχειρουργική