Μη γραμμική ευστάθεια κατασκευών Έμφαση στις χαλύβδινες κατασκευές - Σοφιανόπουλος, Δημήτριος; Αβραμίδης, Ιωάννης Ε. (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
To βιβλίο αυτό απευθύνεται στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, που στον κύκλο σπουδών τους διδάσκονται θέματα Ευστάθειας κατασκευών, αλλά και τους ερευνητές που ασχολούνται με προβλήματα μη Γραμμικής Στατικής και Δυναμικής Ευστάθειας. Πιο συγκεκριμένα, μετά από Εισαγωγή και μια σύντομη παρουσίαση των βασικών εννοιών, αρχών και εφαρμογών της Γραμμικής Θεωρίας της Ελαστικής Ευστάθειας, που περιέχεται στο Κεφάλαιο 2, το σύγγραμμα απαρτίζεται από οκτώ ακόμα Κεφάλαια, τα οποία αναφέρονται στη μη γραμμική ευστάθεια, στατική και δυναμική. Αναλυτικότερα στο Κεφάλαιο 3 παρατίθεται το θεμελιώδες υλικό της Μη Γραμμικής Στατικής Ευστάθειας (η έννοια της μη γραμμικότητας, των σημείων και δρόμων ισορροπίας, της ευστάθειας και των συναφών κριτηρίων – μεθόδων υπολογισμού τους) και στο Κεφάλαιο 4 παρουσιάζεται ο ρόλος των μηχανικών προσομοιωμάτων (ειδικά μονοβάθμιων και διβάθμιων) και μέσω αυτών καταδεικνύονται τα διακριτά κρίσιμα σημεία (οριακά, διακλαδικά) και οι απλές και συζευγμένες διακλαδώσεις. Στο Κεφάλαιο 5 συσχετίζεται η ύλη των προηγούμενων δύο με τη Θεωρία των Καταστροφών, με έμφαση στην ανωμαλία τύπου αιχμής, ενώ το 6ο Κεφάλαιο πραγματεύεται την μη γραμμική ευστάθεια συνήθων συνεχών συστημάτων – ραβδωτών φορέων. Τα επόμενα τρία Κεφάλαια αναφέρονται σε προβλήματα μη γραμμικής δυναμικής ευστάθειας διακεκριμένων και συνεχών, συντηρητικών και μη συστημάτων με ή χωρίς απόσβεση και δίδονται οι έννοιες τοπικών και καθολικών δυναμικών διακλαδώσεων, απόκλισης, πτερυγισμού και αστάθειας υπό παραμετρικές διεγέρσεις. Στο Κεφάλαιο 10 παρατίθενται στοιχεία ελαστοπλαστικού λυγισμού και συσχετίζεται η όλη ύλη με την ευστάθεια και την κατάρρευση χαλύβδινων κατασκευών, με έμφαση στους υφιστάμενους Κώδικες και δίδεται η επιρροή διαφόρων παραμέτρων στα φαινόμενα αυτά. Το 11ο Κεφάλαιο πραγματεύεται τις πλέον μοντέρνες υπολογιστικές τεχνικές μελέτης στατικής και δυναμικής ευστάθειας δομικών συστημάτων και τέλος στο Παράρτημα δίδονται στοιχεία του Λογισμού των Μεταβολών.
Keywords: Structural engineering; Υπολογιστικές τεχνικές; Αριθμητικές μέθοδοι; Λογισμός των μεταβολών; Ελαστοπλαστικός λυγισμός; Παραμετρικός συντονισμός; Μη γραμμικά διανυσματικά πεδία; Τοπικές και καθολικές μορφές αστοχίας; Ρόλος της απόσβεσης; Πτερυγισμός; Απόκλιση; Συντηρητικά και μη συντηρητικά συστήματα; Δυναμική ευστάθεια; Θεωρία καταστροφών; Μηχανικά μοντέλα; Διακεκριμένα και συνεχή συστήματα; Κρίσιμα σημεία; Σημεία και δρόμοι ισορροπίας; Διακλαδώσεις; Λυγισμός; Μη γραμμικότητα υλικού και γεωμετρίας; Ευστάθεια και κριτήρια ευστάθειας; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική κατασκευών -- Στατική και δυναμική ανάλυση των κατασκευών; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική κατασκευών -- Χάλυβας; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική κατασκευών -- Δομική μηχανική; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική κατασκευών -- Μεταλλικές κατασκευές