Αθλητικοί τραυματισμοί και αποκατάσταση Πρόληψη, παρέμβαση και αποκατάσταση αθλητικών τραυματισμών - Μάλλιου, Παρασκευή; Γιοφτσίδου, Ασημένια; Πάφης, Γεώργιος; Κούτρα, Χριστίνα; Μπενέκα, Αναστασία (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο θα αναφέρεται στους τραυματισμούς που παθαίνουν συχνά οι αθλητές και αφορούν το μυοσκελετικό τους σύστημα. Στην εισαγωγή θα γίνεται γενική αναφορά στην ομάδα αποκατάστασης και πως αυτή θα πρέπει να συνεργάζεται με στόχο την θεραπεία και την λειτουργική επανένταξη του αθλητή στην ενεργό δράση. Στη συνέχεια θα γίνεται αναφορά στους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς που αντιμετωπίζουν οι αθλητές και θα είναι κατηγοριοποιημένοι ανά μέρους του σώματος. Αρχικά σε κάθε κεφάλαιο θα γίνεται αναφορά στην ανατομία και στη λειτουργική ανατομική του τμήματος αυτού. Μετά, θα περιγράφεται ο μηχανισμός πρόκλησης του τραυματισμού ενώ συγχρόνως θα καθορίζεται το είδος του (κάκωση ή πάθηση). Θα αναφέρονται οι πιθανοί τρόποι θεραπείας ενώ στη συνέχεια θα δίδονται πληροφορίες για το πως αξιολογείται το τραυματισμένο άτομο και τι προβλήματα προκύπτουν από τον μυοσκελετικό τραυματισμό του. Στη συνέχεια, θα προτείνεται ο κατάλληλος σχεδιασμός και γενικά η φιλοσοφία που θα πρέπει να διέπει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη και ασφαλέστερη λειτουργική του επανένταξη. Τέλος, θα αναφέρονται προγράμματα άσκησης όχι μόνο για την μεγιστοποίηση της απόδοσης του αθλητή μετά τον τραυματισμό, αλλά και για την πρόληψη παρόμοιων μελλοντικών προβλημάτων.
Keywords: Sports medicine and health science; Αθλητικές παθήσεις; Αθλητικές κακώσεις; Πρόληψη τραυματισμών; Μηχανισμός τραυματισμού; Αποκατάσταση; Αθλητικοί τραυματισμοί; Επιστήμες της ζωης -- Αθλητική επιστήμη/επιστήμη φυσικής αγωγής και αθλητισμού -- Αθλητικοι τραυματισμοί και αποκατάσταση