Θερμικές διεργασίες - Στέγγου - Σαγιά, Αθηνά; Αρετάκης, Νικόλαος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται στους φοιτητές και μηχανικούς που ενδιαφέρονται για τα θέματα της περιοχής των Θερμικών Διεργασιών. Υποστηρίζει τo μάθημα των Συσκευών και Εγκαταστάσεων Θερμικών Διεργασιών διδάσκεται στη Σχολή των Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου περίπου 30 χρόνια. Στο πρώτο κεφάλαιο αναπτύσσονται τα απαραίτητα στοιχεία από τη θεωρία μεταφοράς μάζας για την κατανόηση των υπολογιστικών μεθόδων προσέγγισης των διεργασιών. Αναλύονται διεξοδικά διεργασίες κατά την επαφή υγρών-αερίων ρευμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στη μοντελοποίηση της λειτουργίας των ψυκτικών πύργων και εκτενή παρουσίαση κατασκευαστικών λεπτομερειών. Στην τρίτη ενότητα παρατίθεται υπολογιστική διαδικασία προτεινόμενη από τη διεθνή βιβλιογραφία για τη διαστασιολόγηση πύργων με δίσκους και πύργων με πληρωτικά υλικά σε βιομηχανικές εφαρμογές. Στη συνέχεια μελετώνται διεξοδικά, με επιλεγμένη θεωρητική ανάλυση, οι διεργασίες απορρόφησης και εκρόφησης με μεταφορά μάζας μιας συνιστώσας και πολλών συνιστωσών. Στο πέμπτο κεφάλαιο του βιβλίου παρουσιάζεται το απαιτούμενο θεωρητικό υπολογιστικό υπόβαθρο για την ξήρανση και τυπικά παραδείγματα βιομηχανικών ξηραντήρων.Η περιοχή των Θερμικών Διεργασιών είναι πολύ εκτεταμένη. Η προσρόφηση στην έκτη ενότητα ενημερώνει για τη δυνατότητα αφαίρεσης συστατικών μικρής περιεκτικότητας από μείγματα αερίων ή υγρών λόγω επιλεκτικών ιδιοτήτων του προσροφητικού υλικού.Το 7ο κεφάλαιο αναφέρεται στις ψυκτικές διεργασίες. Το ενδιαφέρον του αναγνώστη πηγάζει από την ανάγκη ενημέρωσης επί του θέματος της προστασίας του στρατοσφαιρικού όζοντος ως συνάρτηση της επιβάρυνσης από τα συστήματα ψύξης-κλιματισμού.Στο 8ο κεφάλαιο παρατίθεται η απόσταξη ως μέθοδος διαχωρισμού με ευρύ αντικείμενο στη λειτουργία των διυλιστηρίων.
1. Στοιχεία από τη θεωρία μεταφοράς μάζας2. Εξάτμιση σε πύργους ψύξης3. Σχεδιασμός και λειτουργία συσκευών που χρρησιμοποιούνται σε διεργασίες υγρών – αέριων ρευμάτων4. Απορρόφηση - εκρόφηση αερίων5. Ξήρανση των στερεών6. Προσρόφηση7. Ψυκτικές διεργασίες και περιβαλλον
Keywords: Heat -- Transmission; Ενίσχυση/Αποστακτικές στήλες; Ψυκτικές διεργασίες; Προσρόφηση; Ξήρανση ξηραντήρες; Εκρόφηση; Απορρόφηση; Πύργοι πληρωτικών υλικών; Πύργοι δίσκων; Πύργοι ψύξης; Μεταφορά θερμότητας μάζας; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική περιβάλλοντος; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Χημική τεχνολογία και μηχανική περιβάλλοντος; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μηχανολογική μηχανική και τεχνολογία