Ενσωματωμένα συστήματα - Δασυγένης, Μηνάς; Σούντρης, Δημήτριος; Δημητρακόπουλος, Γεώργιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το συγκεκριμένο βιβλίο θα καλύπτει όλη την ύλη του μαθήματος “Ενσωματωμένα Συστήματα”, τόσο στα Τμήματα που διδάσκουν οι συγγραφείς, όσο και σε πλήθος άλλων τμημάτων, όπως περιγράφεται αναλυτικά στην τεκμηρίωση της ωριμότητας της πρότασης. Το βιβλίο θα έχει δυο θεματικούς άξονες, Υλικό και Λογισμικό, οι οποίοι παρουσιάζονται ιεραρχικά. Στην περιοχή του υλικού, θα περιγράφονται οι κατηγορίες και οι αρχιτεκτονικές των ενσωματωμένων συστημάτων, όπως και οι τεχνολογίες υλοποίησης. Επίσης, θα δοθεί βαρύτητα στη μοντελοποίηση χρησιμοποιώντας τις δημοφιλείς γλώσσες περιγραφής συστημάτων. Η περιοχή του υλικού θα καλυφθεί πλήρως με την περιγραφή του κάθε συστατικού.Στο λογισμικό, θα αναλυθούν τα λειτουργικά συστήματα πραγματικού χρόνου, ενώ θα παρουσιαστούν τα περιβάλλοντα ανάπτυξης και πως επιτυγχάνεται η σχεδίαση και η βελτιστοποίηση με αυτά. Μάλιστα, θα αφιερωθεί ένα κεφάλαιο στο συσχεδιασμό υλικού και λογισμικού, ενώ ταυτόχρονα θα αναπτυχθεί και η μεθοδολογία βελτιστοποίησης κατανάλωσης ενέργειας και αύξησης των επιδόσεων DTSE της IMEC, όπως και η επικύρωση της σχεδίασης. Ο θεματικός άξονας του λογισμικού θα ολοκληρωθεί με την περιγραφή, σχεδίαση και υλοποίηση παραδειγμάτων και εφαρμογών σε ενσωματωμένα συστήματα, ώστε να γίνει κατανοητή η σύνδεση της θεωρίας με την πράξη.Το βιβλίο θα συνοδεύεται από τέσσερα παραρτήματα, τα οποία θα παρουσιάζονται σε μορφή εργαστηριακών ασκήσεων, και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτούσια στο εργαστηριακό τμήμα των μαθημάτων. Τα παραρτήματα θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό και υλοποίηση ενσωματωμένων συστημάτων, όπως σχεδίαση με 8bit μικρο-ελεγκτή, με 32bit μικρο-επεξεργαστή, και συσχεδίαση υλικού & λογισμικού σε FPGA. Τα παραρτήματα θα επεκτείνουν τη θεωρία και τις τεχνικές που θα έχουν παρουσιαστεί στα προηγούμενα κεφάλαια. Πιστεύουμε ότι το βιβλίο μας θα καλύπτει πλήρως την ύλη του μαθήματος Ενσωματωμένα Συστήματα, όπως διδάσκεται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Keywords: Embedded computer systems; Μικρουπολογιστές; Κυβερνοφυσικά συστήματα; Λειτουργικά συστήματα πραγματικού χρόνου; Μεθοδολογία; Γλώσσα περιγραφής υλικού; Μοντελοποίηση; Συσχεδιασμός; Αρχιτεκτονική υπολογιστών; Ενσωματωμένα συστήματα; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Ηλεκτρονική τεχνολογία και μηχανική -- Μικροηλεκτρονική; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Λειτουργικά συστήματα -- Συστήματα πραγματικού χρόνου και ενσωματωμένα συστήματα; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Αρχές ανάπτυξης λογισμικού; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Γλώσσες προγραμματισμού; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Λειτουργικά συστήματα; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Αρχιτεκτονική και οργάνωση; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Βασικές αρχές συστημάτων