Τεχνολογίες παγκόσμιου ιστού και ηλεκτρονικού εμπορίου Σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις - Γεωργιάδης, Χρήστος; Γιαγλής, Γεώργιος Μ. (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
O όρος Ηλεκτρονικό Εμπόριο (ΗΕ), καλύπτει οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής ή διοικητικής συναλλαγής ή ανταλλαγής πληροφοριών, η οποία εκτελείται με τη χρησιμοποίηση οποιασδήποτε τεχνολογίας πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Στις μέρες μας, οι κυρίαρχες τάσεις είναι η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών του παγκόσμιου Ιστού και των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι έξυπνες κινητές συσκευές. Η επιστημονική περιοχή της "Τεχνολογίας Ηλεκτρονικού Εμπορίου" διερευνά τις δυνατότητες των προηγμένων τεχνολογιών των βασισμένων-στον-Ιστό (Web-based) πληροφοριακών συστημάτων και την εφαρμογή αυτών προκειμένου να υποστηρίξουν την υλοποίηση διαδικασιών, συναλλαγών και υπηρεσιών ΗΕ. Στο επίκεντρο βρίσκεται όλη η απαραίτητη τεχνολογία υποδομής του παγκόσμιου Ιστού και των προγραμματιστικών τεχνικών για ανάπτυξη εφαρμογών Ιστού - ιστοτόπων ΗΕ και ηλεκτρονικού επιχειρείν, ενώ σημαντικές είναι οι ιδιαιτερότητες στο χώρο του κινητού εμπορίου. Η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος ΗΕ αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα για την ευρεία διάδοση και αποδοχή των υπηρεσιών ΗΕ, για αυτό και οι τεχνολογίες ασφάλειας στον Ιστό αποτελούν μια σημαντική πλευρά της τεχνολογίας ΗΕ. Άλλες ενδιαφέρουσες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται κατά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη συστημάτων ΗΕ, είναι η προσέγγιση εννοιών τεχνολογίας λογισμικού σε web/mobile περιβάλλοντα με έμφαση στη διαλειτουργικότητα μέσω της αξιοποίησης της αρχιτεκτονικής της βασισμένης-σε-υπηρεσίες Ιστού, αλλά και στην ευχρηστία και αποδοτικότητα μέσω της προσαρμογής των προσφερόμενων εφαρμογών ΗΕ (δημιουργία εξατομικευμένου περιεχομένου) και της παροχής συστάσεων. Η "Τεχνολογία Ηλεκτρονικού Εμπορίου" είναι ένα πράγματι συνθετικό αντικείμενο, με ζητούμενο την εις βάθος μελέτη των εμπλεκόμενων τεχνολογιών σε περιβάλλον παγκόσμιου Ιστού, ενσύρματου ή ασύρματου, ώστε με την ολοκλήρωση-ενοποίηση αυτών να υποστηρίζονται οι αυξημένες απαιτήσεις ασφάλειας, διαλειτουργικότητας, και ευχρηστίας των λειτουργιών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ενός ιστοτόπου ΗΕ.
Keywords: Electronic commerce; Information technology; Διαλειτουργικότητα; Συναλλαγές υπηρεσιών ιστού; Σύνθεση υπηρεσιών ιστού; Αρχιτεκτονική βασισμένη σε υπηρεσίες; Ασφάλεια παγκόσμιου ιστού; Προγραμματισμός κινητών συσκευών; Προγραμματισμός ιστού; Ασφάλεια σε κινητά περιβάλλοντα; Συστήματα συστάσεων; Εξατομίκευση; Υπηρεσίες ιστού; Τεχνολογία ηλεκτρονικού εμπορίου; Ανάλυση δεδομένων ιστού; Παγκόσμιος ιστός; Κινητό επιχειρείν; Τεχνικές προγραμματισμού; Διαδικτυακές εφαρμογές; Ηλεκτρονικό επιχειρίν; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μηχανική και τεχνολογία τηλεπικοινωνιών -- Τεχνολογίες παγκόσμιου ιστού; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Δίκτυα και επικοινωνίες -- Κοινωνική δικτύωση; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Δίκτυα και επικοινωνίες -- Κινητικότητα; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή -- Διαδραστικά συστήματα προγραμματισμού; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Αρχές ανάπτυξης λογισμικού; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Γλώσσες προγραμματισμού; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Ανάπτυξη βασισμένη σε πλατφόρμες; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Διαχείριση πληροφορίας; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Διασφάλιση της ασφάλειας των πληροφοριών