Μια εισαγωγή στη γραμμική άλγεβρα Για τις θετικές επιστήμες - Χαραλάμπους, Χαρά Μυρτώ Αγάπη; Φωτιάδης, Ανέστης; Τσίχλας, Κωνσταντίνος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο καλύπτει τη κλασσική ύλη ενός μαθήματος γραμμικής άλγεβρας. Ξεκινά συζητώντας την επίλυση γραμμικών συστημάτων και εισάγει τη χρήση πινάκων ως αποτελεσματικό εργαλείο. Συνέχεια έχει η έννοια του διανυσματικού χώρου. Δίνονται πολλά παραδείγματα από το διδιάστατο και τον τριδιάστατο πραγματικό χώρο ενώ οι αφηρημένοι διανυσματικοί χώροι μελετούνται στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου.Ακολουθεί η έννοια της διαστασης, των γραμμικών συναρτήσεων ανάμεσα στους διανυσματικούς χώρους, οι ιδιοτιμές, τα ιδιοδιανύσματ και τα σχετικά θεωρήματα. Συζητούνται επίσης τα εσωτερικά γινόμενα και το φασματικό θεωρήμα και το αντιστροφό του για τη ορθογωνοποίηση των πινάκων. Τα παραπάνω παρουσιάζονται συνοπτικά στο τέλος για γενικευμένους διανυσματικούς χώρους. Τα ιστορικά στοιχεία δίνονται στο τέλος κάθε κεφαλαίου έτσι ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να έχει μία ιδέα για την χρονική εξέλιξη της κάθε θεματικής ενότητας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις εφαρμογές. Οι αποδείξεις έχουν έντονη γεωμετρική χροιά.
Keywords: Algebras, Linear; Ανάλυση ΛΥ; Ορθογωνιοποίηση; Εσωτερικά γινόμενα; Διαγωνιοποίηση; Φασματικό θεώρημα; Ιδιοδιανύσματα; Ιδιοτιμές; Γραμμικά συστήματα; Πίνακες; Γραμμική άλγεβρα; Μαθηματικά -- Γραμμική και πολυγραμμική άλγεβρα, θεωρία πινάκων -- Βασική γραμμική άλγεβρα