Οι σχέσεις της Αφρικής με τον κόσμο και την Ευρώπη - Χουλιάρας, Αστέριος; Πετρόπουλος, Σωτήριος; Ρούσσος, Σωτήριος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Σκοπός του βιβλίου είναι η εξοικείωση των φοιτητών/τριών με την Αφρική. Με την εξαίρεση ορισμένων χωρών της Βόρειας Αφρικής, η ήπειρος είναι σε μεγάλο βαθμό terra incognita στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Αφρική ήταν πεδίο ανταγωνισμού των δύο υπερδυνάμεων. Από τις αρχές του 21ου αιώνα, υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, το αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας και ορισμένοι άλλοι παράγοντες (όπως η μετανάστευση, οι ένοπλες συγκρούσεις και οι απειλές για το περιβάλλον) έχουν προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ήπειρο. Ιδιαίτερα οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ενδυναμωθεί σημαντικά σε μια πλειάδα τομέων. Η μελέτη των διεθνών σχέσεων της Αφρικής είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γιατί περιλαμβάνει κρατικούς και μη κρατικούς δρώντες σ’ ένα περιβάλλον όπου συχνά η επιβίωση των καθεστώτων είναι το μείζον. Το προτεινόμενο βιβλίο θα δώσει τη δυνατότητα να εξοικειωθούν οι φοιτητές με τη θέση της Αφρικής στο παγκόσμιο σύστημα και πάνω απ’ όλα τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.Αυτή τη στιγμή και με την εξαίρεση του βιβλίου του Basil Davidson "Ιστορία της Αφρικής" (εξαντλημένο) δεν υπάρχει άλλο ελληνόγλωσσο βιβλίο για την Υποσαχαρική Αφρική. Αλλά και το βιβλίο του Davidson είναι ιστορικό και ολοκληρώνεται με το τέλος της αποικιοκρατίας.
Keywords: Africa -- Foreign relations -- Europe; Σχέσεις Βορρά-Νότου; Διεθνείς Σχέσεις; Αφρική; Πολιτικές επιστήμες -- Διεθνής πολιτική -- Διεθνείς σχέσεις, διεθνές σύστημα -- Γεωπολιτική; Πολιτικές επιστήμες -- Εξωτερική πολιτική; Πολιτικές επιστήμες -- Διεθνής πολιτική; Δημογραφία -- Ανθρωπογεωγραφία -- Πολιτική γεωγραφία; Πολιτικές επιστήμες -- Διεθνής πολιτική -- Διεθνείς σχέσεις, διεθνές σύστημα; Γεωπολιτική