Εισαγωγή στα λειτουργικά συστήματα Με χρήση και προγραμματισμό του κελύφους - Σιδηρόπουλος, Αντώνιος; Δασυγένης, Μηνάς (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αποτελεί έναν αναλυτικό εργαστηριακό οδηγό (και όχι μόνο) για τους φοιτητές που παρακολουθούν το μάθημα "Εισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα". Η φιλοσοφία του μαθήματος (με βάση τον νέο οδηγό σπουδών του τμήματος Μηχ. Πληροφορικής) είναι να εισάγει τον φοιτητή στις βασικές έννοιες των Λειτουργικών συστημάτων (διεργασίες, μνήμη, σύστημα αρχείων κτλ) μέσα από τη χρήση του UNIX(Linux) και του shell. Σκοπός δεν είναι η εκμάθηση ενός πλήθους εντολών του Unix, αλλά η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι εφαρμογές(εντολές) αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος. Αυτό αναπόφευκτα γίνεται μέσα από την εκμάθηση κάποιων εντολών και του τρόπου λειτουργίας του κελύφους (shell) μέσα από τον προγραμματισμό στο κέλυφος. Με το πέρας του μαθήματος ο φοιτητής θα πρέπει να έχει κατανοήσει την φιλοσοφία λειτουργίας ενός λειτουργικού συστήματος (στην περίπτωσή μας το unix) όπως επίσης και να εξοικειωθεί με τη χρήση των γραμμών εντολών (και όχι υποχρεωτικά με τη χρήση γραφικών επιφανειών χρήσης και μεθόδων "drag & drop").
Keywords: Operating systems (Computers); Κέλυφος; Επιστήμη υπολογιστών / Πληροφορική -- Αρχές ανάπτυξης λογισμικού; Επιστήμη υπολογιστών / Πληροφορική -- Λειτουργικά συστήματα