Χαρτογραφική σύνθεση και απόδοση σε ψηφιακό περιβάλλον - Τσούλος, Λύσανδρος; Σκοπελίτη, Ανδριανή; Στάμου, Λήδα-Λελούδα; Νάκος, Βύρωνας (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Σκοπός του βοηθήματος είναι να καλύψει θέματα που προκύπτουν κατά τη σύνθεση ενός χάρτη σε ψηφιακό περιβάλλον, ο οποίος ενδέχεται να προορίζεται για έντυπη αναπαραγωγή, θέαση στην οθόνη είτε για δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο. Καλύπτει τα ακόλουθα στάδια:• Σχεδιασμός και υλοποίηση χαρτογραφικής βάσης δεδομένων• Γεωαναφορά • Ψηφιακή καταγραφή γεωγραφικών δεδομένων• Αναζήτηση και αξιοποίηση χωρικών δεδομένων σε περιβάλλον διαδικτύου • Έλεγχος ποιότητας χαρτογραφικών δεδομένων • Αλλαγή συστήματος αναφοράς συντεταγμένων• Δημιουργία Ψηφιακού Μοντέλου Εδάφους και εφαρμογές • Χαρτογραφική Γενίκευση• Σχεδίαση χαρτοσύνθεσης• Δημιουργία υλικού έντυπης αναπαραγωγής • Δημοσιοποίηση χαρτογραφικών δεδομένων και σύνθεση χάρτη σε περιβάλλον διαδικτύουΟ ρόλος του είναι διττός καθώς περιλαμβάνει τη θεωρητική ανάλυση κάθε φάσης συλλογής, επεξεργασίας και χαρτογραφικής απόδοσης και παράλληλα περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις που επιτρέπουν στο φοιτητή να εφαρμόσει τις βέλτιστες πρακτικές της χαρτογραφίας και να πετύχει εκπαιδευτικά την αφομοίωση της χαρτογραφικής γνώσης. Παράλληλα για κάθε φάση περιλαμβάνονται αναλυτικές οδηγίες υλοποίησής της στο πλαίσιο λογισμικού Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών π.χ. ArcGIS αλλά και λογισμικού ανοικτού κώδικα όπου αυτό είναι δυνατό π.χ. QGIS, Geoserver. Το βοήθημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα που εντάσσονται στα γνωστικά αντικείμενα της Χαρτογραφίας και των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών. Ακόμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κάθε μάθημα που χρησιμοποιεί γεωγραφικά δεδομένα και χάρτες σε ψηφιακό περιβάλλον για εφαρμογές όπως Τεχνική Υδρολογία, Κτηματολόγιο, Περιβαλλοντικές Μελέτες, Γεωλογία κ.ά. Απευθύνεται επίσης σε επαγγελματίες μηχανικούς ή άλλους επιστήμονες των γεωεπιστημών που επιθυμούν να εφαρμόσουν τα θέματα που καλύπτει. Το υλικό του βοηθήματος είναι σύμφωνο με τη διεθνή πρακτική για τη διδασκαλία της Χαρτογραφίας και των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών.
Keywords: Digital mapping; Χαρτοσύνθεση; Διαδίκτυο; Επεξεργασία γεωγραφικών δεδομένων; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Επιστήμες αγρονόμου-τοπογράφου μηχανικού -- Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Επιστήμες αγρονόμου-τοπογράφου μηχανικού -- Χαρτογραφία - Γεωοπτικοποίηση