Βάσεις, απόθηκες και εξόρυξη δεδομένων Στο εργαστήριο με τον SQL server - Συμεωνίδης, Παναγιώτης; Γούναρης, Αναστάσιος; Θεοδωρίδης, Ιωάννης (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
To βιβλίο αφορά έναν πλήρη εργαστηριακό οδηγό για τον SQL Server. Αποτελείται από δύο μέρη, όπου στο πρώτο μέρος αφορά το γνωστικό αντικείμενο των βάσεων δεδομένων, ενώ το δεύτερο μέρος αφορά το γνωστικό αντικείμενο των Αποθηκών και της Εξόρυξης Δεδομένων. Το πρώτο μέρος του βιβλίου περιγράφει τις βασικές λειτουργίες και δυνατότητες που προσφέρονται από ένα σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων. Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος του βιβλίου περιγράφονται σε πέντε κεφάλαια οι δυνατότητες του SQL Server 2014 Management Studio. Ο SQL Server είναι ένα ισχυρό εργαλείο που περιέχει ένα πλήθος δυνατοτήτων, όπως οι εντολές που αφορούν την γλώσσα ορισμού δεδομένων (Data Definition Language), εντολές της γλώσσας χειρισμού δεδομένων (Data Manipulation Language), και την γλώσσα προγραμματισμού Transact-SQL για την δημιουργία αποθηκευμένων διαδικασιών, εναυσμάτων και συναλλαγών. Κάθε κεφάλαιο από τα πέντε του πρώτου μέρους του βιβλίου περιγράφει λεπτομερώς μία από τις παραπάνω δυνατότητες του SQL Server.Τo δεύτερο μέρος του βιβλίου περιγράφει τις βασικές τεχνικές εξόρυξης δεδομένων και τη διαδικασία δημιουργίας κύβων σε αποθήκες δεδομένων. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου περιγράφονται οι παραπάνω τεχνικές, μέσα από τη χρήση του SQL Server 2014 Business Intelligence. Συγκεκριμένα, τα πέντε κεφάλαια του δεύτερου μέρους γίνεται η περιγραφή τεχνικών εξόρυξης όπως decision trees, clustering, association rules, και time series. Τέλος, οι αποθήκες δεδομένων εξετάζονται στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου.
Το ηλεκτρονικό σύγγραμα περιέχει ένα κεντρικό πίνακα περιεχομένων μέσα από τον οποίο, ο αναγνώστης μπορεί να περιηγηθεί στα 11 κεφάλαια του βιβλίου. Το ebook αποτελείται από δύο μέρη. Τα πρώτα πέντε κεφάλαια αφορούν το πρώτο μέρος και αναφέρονται στις βάσεις δεδομένων, ενώ το δεύτερο μέρος του βιβλίου αφορά τις αποθήκες και την εξόρυξη δεδομένων.
Keywords: Data mining; Αποθήκες δεδομένων και εξόρυξη δεδομένων; Βάσεις δεδομένων; Επιστήμη Υπολογιστών/Πληροφορική -- Διαχείριση πληροφορίας -- Εξόρυξη δεδομένων; Επιστήμη Υπολογιστών/Πληροφορική -- Διαχείριση πληροφορίας -- Συστήματα Βάσεων Δεδομένων