Τεχνικές, εργαλεία και διατάξεις για την κοπή και αφαίρεση σκληρών οδοντικών ιστών Κατασκευαστικές λεπτομέρειες και λειτουργικές επισημάνσεις - Τζούτζας, Ιωάννης; Φραγκούλη, Μαργαρίτα; Αδάμ, Ελένη; Βουγιουκλάκης, Γεώργιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Η έννοια της κοπής των σκληρών οδοντικών ιστών είναι συνυφασμένη με την ιστορική πορεία της Οδοντιατρικής επιστήμης διαμέσου των αιώνων. Από καταβολής της η Οδοντιατρική επιβάλλει, αφενός μεν την αφαίρεση των κατεστραμμένων οδοντικών ιστών αφετέρου δε τη σχηματοποίηση των υγειών, προκειμένου να υποδεχθούν επανορθωτικά υλικά ,αλλά και κοσμητικά υλικά όπως πολύτιμα κράματα και πολύτιμους λίθους. Είναι συνεπώς ευνόητο ότι η εξέλιξη της Οδοντιατρικής σχετίζεται στενά με την εξέλιξη της τεχνολογίας και έτσι στο χώρο της αφαίρεσης των οδοντικών ιστών διακρίνουμε έξι κατηγορίες μεθόδων και εργαλείων που προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία .Α. Εργαλεία χειρόςΒ. Περιστροφικά κοπτικά εργαλείαΓ. Αποκοπή με εκτόξευση σωματιδίωνΔ. Χημικομηχανική αφαίρεσηΕ. Αποκοπή με υπερήχουςΣΤ. Αποκοπή με ακτινοβολία Laser.Η κάθε μία από αυτές τις τεχνικές έχει να παρουσιάσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και παράλληλα να περιγράψει το φάσμα των δυνατοτήτων εφαρμογής της, σε συσχέτιση πάντοτε με τη χρονική στιγμή κατά την οποία προτάθηκε και χρησιμοποιήθηκε και τα υλικά που συνόδευαν την εποχή εκείνη, την εφαρμοσμένη κλινική πράξη. Στην επικρατούσα διδακτική μεθοδολογία παρουσιάζονται μόνον οι συχνά χρησιμοποιούμενες τεχνικές ,από την ευρεία μάζα των οδοντιάτρων , αλλά υπάρχει πτωχή περιγραφή των λειτουργικών και κατασκευαστικών λεπτομερειών που διέπουν τα κάθε μορφής εργαλεία και διατάξεις και δεν περιγράφονται οι επιπτώσεις που επέρχονται στις αποκαταστάσεις και τους ιστούς από την μη σωστή λειτουργία των κοπτικών διατάξεων.
Keywords: Dentistry, Operative; Αδαμαντόκονη καρβίδιο μικροσωματίδια; Εγγλυφίδα; Χειρολαβή; Επιστήμες υγείας -- Οδοντιατρική -- Οδοντιατρικές ειδικότητες -- Προσθετική δοντιών; Επιστήμες υγείας -- Οδοντιατρική -- Οδοντιατρική αναισθησία; Επιστήμες υγείας -- Οδοντιατρική -- Οδοντιατρική συγκόλληση; Επιστήμες υγείας -- Οδοντιατρική -- Οδοντιατρική ατραυματική επανορθωτική θεραπεία; Επιστήμες υγείας -- Οδοντιατρική -- Οδοντιατρική θεραπευτική; Επιστήμες υγείας -- Οδοντιατρική -- Γενική οδοντιατρική πράξη; Επιστήμες υγείας -- Οδοντιατρική