Η ελληνική πόλη απο τον Ιππόδαμο στον Κλεάνθη Πολεοδομική και αρχιτεκτονική επισκόπηση - Μονιούδη-Γαβαλά Θεοδώρα; Μαλλούχου-Tufano, Φανή (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο"Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΠΠΟΔΑΜΟ ΣΤΟΝ ΚΛΕΑΝΘΗ" περιλαμβάνει αυτοτελή δοκίμια που αναφέρονται στην αρχιτεκτονική και πολεοδομία της ελληνικής πόλης από το μακρινό μέχρι το εγγύτερο παρελθόν - από την κλασική αρχαιότητα στον 19ο αιώνα. Γίνονται τομές σε χαρακτηριστικές περιόδους της ιστορίας της ελληνικής πόλης, με χρονική αλληλουχία. Επιχειρείται η θεματική διεύρυνση σε ζητήματα πέραν της αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας, όπως αυτά της πρόσληψης και διαχείρισης των μνημείων και οικιστικών συνόλων του παρελθόντος μέσα στα σύγχρονα αστικά τοπία. Γίνεται η ιστορική προσέγγιση των πόλεων στη συγχρονία και τη διαχρονία τους. Στόχος της μελέτης δεν είναι μόνο η καταγραφή των σχετικών ζητημάτων αλλά και η ερμηνεία τους: προσπαθεί να εξηγήσει πώς εξελίχθηκαν οι αλλαγές στο χώρο των πόλεων, εξετάζοντας το χώρο της πόλης μέσα στο ευρύτερο ιστορικό του περιβάλλον. Η πολεοδομία και αρχιτεκτονική εντάσσονται στον γενικότερο προβληματισμό που θέτουν οι ιστορικές συνθήκες. Αποτελούν ένα κέντρο εστίασης της κοινωνίας την οποία παρατηρούν. Η αμφίδρομη κίνηση μεταξύ χώρου και κοινωνίας καθοδηγεί τις περιγραφές και τις ερμηνείες.
1. Η πόλη της κλασικής περιόδου 2. Πόλεις και οικισμοί της βυζαντινής περιόδου 3. Η Λατινοκρατία στο Αιγαίο 4. Η πόλη στα χρόνια των οθωμανικών μεταρρυθμίσεων, 19ος αιώνας 5. Η αναδημιουργία της ελληνικής πόλης στο νέο ελληνικό κράτος, 19ος αιώνας 6. Αθήνα 1833-1864. Η οικοδόμηση μιας μητρόπολης 7. Οικιστικά σύνολα του παρελθόντος μέσα σε σύγχρονα αστικά τοπία: πρόσληψη και διαχείριση
Keywords: Cities and towns, Ancient -- Greece; Διατήρηση ιστορικών συνόλων; Ελλαδα πολεοδομία αρχιτεκτονική; Πόλη; Ιστορία -- Αρχαιολογία; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Χωροταξία/περιφερειακός σχεδιασμός - Πολεοδομία/αστικός σχεδιασμός; Τέχνες και γράμματα -- Εικαστικές τέχνες -- Αρχιτεκτονική