Ιστορία και δραματολογία ευρωπαϊκού θεάτρου Από την αναγέννηση ως τον 18ο αιώνα - Ταμπάκη, Άννα.; Αλτουβά, Αλεξία; Σπυριδοπούλου, Μαρία; Λαλαγιάννη, Βασιλική (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Ιστορία και Δραματολογία Ευρωπαϊκού Θεάτρου: από την Αναγέννηση ως τον 18ο αιώνα. Το προτεινόμενο σύγγραμμα θα χρησιμοποιηθεί σε προπτυχιακούς φοιτητές που διδάσκονται Ιστορία Ευρωπαϊκού ή/και Παγκόσμιου Θεάτρου στα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών αλλά και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές που ασχολούνται με τη Θεατρολογία. Το σύγγραμμα παρουσιάζει την ιστορία του θεάτρου από την Αναγέννηση μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα σε συνδυασμό με τη δραματολογική ανάλυση αντιπροσωπευτικών έργων κορυφαίων δραματουργών της ευρωπαϊκής θεατρικής παράδοσης της εν λόγω περιόδου (Λόπε ντε Βέγκα, Καλντερόν ντέλα Μπάρκα, Κορνέιγ, Ρακίνας, Μολιέρος, Γκολντόνι, Μαριβώ, Μπωμαρσαί, Γκαίτε, Αλφιέρι). Θα σκιαγραφήσει τις ιστορικο-κοινωνικές και ιδεολογικές συνθήκες στις οποίες αναπτύχθηκαν τα θεατρικά είδη (τραγωδία, κωμωδία), τα στοιχεία που απαρτίζουν τη θεατρική παραγωγή (διαμόρφωση σκηνικού χώρου, σκηνογραφία, υποκριτική) καθώς και τα γενικότερα χαρακτηριστικά αλλά και τις υφολογικές ιδιαιτερότητες σημαντικών θεατρικών έργων που υπήρξαν ορόσημα στην εξέλιξη της θεατρικής γραφής στο πέρασμα από την Αναγέννηση στο ισπανικό μπαρόκ και τον γαλλικό κλασικισμό, ως το θέατρο του Διαφωτισμού και το αστικό δράμα του 18ου αιώνα. Κάθε κεφάλαιο, ανάλογα με τη θεματική του, θα πλαισιώνεται: α) από αποσπάσματα θεατρικών έργων στα οποία θα γίνεται δραματολογική ανάλυση με παρουσίαση της πλοκής, της κεντρικής ιδέας και του χαρακτηρισμού των βασικών προσώπων και β) από αποσπάσματα θεωρητικών κειμένων (π.χ. Πρόλογοι έργων, μελέτες, θεωρητικά έργα) με σύντομο σχολιασμό της προβληματικής και ασκήσεις εμβάθυνσης. Τα κεφάλαια θα ολοκληρώνονται από ασκήσεις πολλαπλής επιλογής και ενδεικτικές απαντήσεις για την καλύτερη εμπέδωση του διδακτικού υλικού.
Keywords: Theater -- Europe -- History; Δραματολογική ανάλυση; Θεατρικά έργα; Ευρωπαϊκό θέατρο; Δραματολογία; Ιστορία του θεάτρου; Τέχνες και γράμματα -- Τέχνες του θεάματος -- Θέατρο και παραστατικές τέχνες -- Θέατρο; Τέχνες και γράμματα -- Φιλολογία -- Λογοτεχνικές μορφές και λογοτεχνικά είδη -- Πεζογραφία -- Χειρόγραφα κείμενα/σενάρια -- Κείμενα θεατρικών έργων