Θέματα εντατικής θεραπείας - Ζακυνθινός, Σπυρίδων; Βρεττού, Χαρίκλεια; Μεντζελόπουλος, Σπύρος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Στο προτεινόμενο βιβλίο "Θέματα Εντατικής Θεραπείας" θα παρουσιάζονται με πρακτικό κατά το δυνατόν τρόπο τα βασικότερα κλινικά θέματα που συναντάμε στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και κατά την αντιμετώπιση του βαρέως πάσχοντος στα επείγοντα και που αφορούν στην κλινική εκτίμηση, τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς. Σκοπός του βιβλίου είναι να αποτελέσει μια συνοπτική γέφυρα ανάμεσα στα εκτενή συγγράμματα που υπάρχουν σ' αυτό το γνωστικό πεδίο και στις ανάγκες της κλινικής πράξης του φοιτητή και του νέου γιατρού. Στα αρχικά κεφάλαια του βιβλίου θα περιλαμβάνονται η εκτίμηση του βαρέως πάσχοντα, η συνεχής παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών και των αερίων αίματος και η μηχανική υποβοήθηση της αναπνευστικής και νεφρικής λειτουργίας. Σε επόμενα κεφάλαια θα παρουσιάσουμε ειδικότερα θέματα που θα περιλαμβάνουν, τις ηλεκτρολυτικές διαταραχές, την αναπνευστική ανεπάρκεια, τη σήψη, το σύνδρομο ανεπάρκειας πολλαπλών οργάνων, την αντιμετώπιση του πολυτραυματία και ειδικές καταστάσεις στη ΜΕΘ. Ένα κεφάλαιο θα είναι αφιερωμένο στους αλγορίθμους υποστήριξης της ζωής και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. Στην παρουσίαση κάθε θέματος σημαντικό ρόλο θα παίζουν τα κλινικά παραδείγματα και οι ερωτήσεις. Το βιβλίο θα προϋποθέτει γνώσεις φυσιολογίας, παθοφυσιολογίας και παθολογίας και θα απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές στα πλαίσια της κλινικής άσκησης στη ΜΕΘ.
Keywords: Critical care medicine; Intensive care units; Πολυοργανική ανεπάρκεια; Πολυτραυματίας; Σήψη; Μηχανικός αερισμός; Αναπνευστική ανεπάρκεια; Εντατική θεραπεία; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Κλινική ιατρική -- Θεραπευτική -- Ιατρική εντατικής θεραπείας