Σήματα και συστήματα - Καραμπογιάς, Σεραφείμ; Κόλλιας, Στέφανος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Στη σημερινή εποχή της κοινωνίας τη πληροφορίας, που χαρακτηρίζεται από τη σύγκλιση και ενοποίηση διαφορετικών μέχρι τώρα επιστημονικών περιοχών, το πεδίο των σημάτων και των συστημάτων αποτελεί πλέον ένα ενιαίο σύνολο βασικών και θεμελιωδών γνώσεων για ένα ευρύ φάσμα περιοχών που σχετίζονται με τον έναν ή άλλον τρόπο με την παραγωγή, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη μετάδοση της πληροφορίας. Βασικός σκοπός του βιβλίου είναι να εισαγάγει τον αναγνώστη στις βασικές τεχνικές ανάλυσης και μελέτης των σημάτων και συστημάτων με ενιαίο τρόπο και να του προσφέρει τα κατάλληλα μαθηματικά εργαλεία, με τα οποία μπορεί να χειριστεί τα σήματα και τα συστήματα. Έχει καταβληθεί προσπάθεια να δοθούν οι θεωρητικές έννοιες με απλό τρόπο και να συνδεθούν με αντίστοιχες έννοιες της φυσικής. Η επιλογή των παραδειγμάτων έγινε με γνώμονα τη χρησιμότητά τους ώστε να βοηθούν τον αναγνώστη να εμπεδώσει τη θεωρία και να κατανοήσει τις τεχνικές προσέγγισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων. Οι βασικές θεματικές ενότητες του Μαθήματος Σήματα και Συστήματα αναπτύσσονται σε οκτώ κεφάλαια. Σε κάθε κεφάλαιο υπάρχουν ασκήσεις στις οποίες δεν δίνεται η λύση τους. Επίσης υπάρχουν ασκήσεων στις οποίες ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να έχει σταδιακά i) μόνο το τελικό αποτέλεσμα προς διασταύρωση με τη δική του λύση, ii) υποδείξεις για την μέθοδο επίλυσης της άσκησης, iii) παρατηρήσεις ως προς τους εναλλακτικούς τρόπους λύσεις και iv) πλήρη λύση της άσκησης. Τέλος υπάρχουν σειρές ασκήσεων εξατομικευμένων μέσω κωδικού. Οι ασκήσεις αυτές έχουν επιλεγεί με σκοπό να καλύπτουν την ύλη του κεφαλαίου και να δίνεται η δυνατότητα στον επιμελή φοιτητή να εμπεδώσει ασκούμενος τις αντίστοιχες έννοιες του μαθήματος. Ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ηλεκτρονικά τις απαντήσεις του και να λάβει την εκτίμηση της απόδοσής του και τις ορθές απαντήσεις των ασκήσεων.
Keywords: Signal processing; System analysis; Φίλτρα; Μετασχηματισμός Ζ; Μετασχηματισμός Λαπλάς; Μετασχηματισμός Φουριέ; Συνάρτηση μεταφοράς; Κρουστική απόκριση; Σήματα και συστήματα; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Βιομηχανική τεχνολογία και μηχανική -- Προγραμματισμός και έλεγχος παραγωγής; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μηχανική και τεχνολογία τηλεπικοινωνιών -- Επεξεργασία σήματος; Φυσική -- Ηλεκτρονική φυσική και σχετικές επιστημονικές περιοχές; Φυσική -- Γενική φυσική; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική; Προγραμματισμός και έλεγχος παραγωγής