Αρχές χειρουργικής της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς - Δημητράκος, Σταύρος; Στεργίου, Παναγιώτης; Τσινόπουλος, Ιωάννης (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Σκοπός του βιβλίου είναι η μετάδοση και επεξήγηση γνώσεων που σχετίζονται με το παθοφυσιολογικό υπόβαθρο και την χειρουργική αντιμετώπιση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς. Αναπτύσσεται σε 15 κεφάλαια με ιστορική αναδρομή, με ανάλυση της αιτιοπαθογένειας της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή, έκθεση των προδιαθεσικών παραγόντων και της επιδημιολογίας της πάθησης και στην προφύλαξη από αυτήν, γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε επιβαρυντικούς παράγοντες που την προκαλούν. Στη συνέχεια δίνονται οδηγίες για τα μέσα και τις μεθόδους προεγχειρητικής αξιολόγησης και προετοιμασίας του ασθενούς, καθώς και τη μεθοδολογία ανεύρεσης των αιτίων που θα οδηγήσουν στην αιτιολογική αντιμετώπιση. Αφού δοθούν συνοπτικές πληροφορίες για την τοπογραφία του χειρουργικού πεδίου, περιγράφεται λεπτομερώς η χειρουργική τεχνική, με επισκληρικά μοσχεύματα και οι επιπλοκές της. Στη συνέχεια παρατίθενται εναλλακτικές εγχειρητικές μέθοδοι και ειδικά κεφάλαια για την αντιμετώπιση υποτύπων της αποκόλλησης, καθώς και των υποτροπών της. Συζητούνται τα όρια της εξωβολβικής χειρουργικής και η εναλλακτική προς αυτήν ενδοβολβική χειρουργική με υαλοειδεκτομή. Τέλος, δίνονται παραδείγματα τυπικών μορφών αποκόλλησης και των μεθόδων αντιμετώπισης.
Keywords: Eye -- Surgery; Χειρουργική; Παθοφυσιολογία; Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Χειρουργικές ειδικότητες -- Οφθαλμολογία