Νοσηλευτική εξαρτημένων ατόμων - Μισουρίδου, Ευδοκία; Μάτσα-Μποζάνα, Κατερίνα (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Οι νοσηλευτές συναντούν άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρήσης ή κατάχρησης ουσιών πολύ συχνά στην κλινική τους πρακτική τόσο στον χώρο του νοσοκομείου όσο και στην κοινότητα. Οι σοβαρές διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της εξάρτησης παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, απαιτούν από τους νοσηλευτές, καθώς και από όλους τους επαγγελματίες υγείας, να συγκροτήσουν μια αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης των προβλημάτων χρήσης και κατάχρησης ουσιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Η «Νοσηλευτική Εξαρτήσεων» θα αποτελέσει ένα ακαδημαϊκό σύγγραμμα βασισμένο σε ενδείξεις, το οποίο στοχεύει τόσο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φοιτητών νοσηλευτικής σε θέματα εξαρτήσεων όσο και στην επαγγελματική ανάπτυξη καθώς και την κλινική πρακτική νοσηλευτών οι οποίοι εργάζονται στον τομέα των εξαρτήσεων. Το βιβλίο έχει στόχο να προσφέρει ένα περιεκτικό εγχειρίδιο σε θέματα που αφορούν την κλινική πρακτική, την εκπαίδευση και την έρευνα, καθώς και την ανάπτυξη της νοσηλευτικής εξαρτήσεων ως ειδικότητας της νοσηλευτικής ψυχικής υγείας. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη και αποτελείται συνολικά από 15 κεφάλαια. Το πρώτο μέρος στοχεύει στο να βοηθήσει τους φοιτητές να αποσαφηνίσουν βασικές έννοιες και όρους οι οποίοι χρησιμοποιούνται στον τομέα των εξαρτήσεως καθώς και να κατανοήσουν την κλινική δράση των ψυχοδραστικών ουσιών αλλά και την πολυπαραγοντική φύση του φαινομένου της εξάρτησης. Στο δεύτερο μέρος οι φοιτητές εξοικειώνονται με τις παρεμβάσεις που εφαρμόζονται στα διάφορα στάδια της αλλαγής εξαρτητικών συμπεριφορών. Επίσης, επιχειρείται η γνωριμία με συγκεκριμένα εργαλεία, τεχνικές και στρατηγικές οι οποίες εφαρμόζονται ευρέως. Το τρίτο μέρος είναι αφιερωμένο σε θέματα επαγγελματικής αυτο-ανάπτυξης των νοσηλευτών εξάρτησης. Όλα τα κεφάλαια περιέχουν βινιέτες περιστατικών ή κλινικών παρεμβάσεων.
Keywords: Nursing; Substance abuse; Νοσηλευτική, εξαρτήσεις, κατάχρηση ουσιών; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Δημόσια υγεία -- Ψυχική υγεία; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Ψυχιατρική -- Συμβουλευτική-διασυνδετική ψυχιατρική; Επιστήμες υγείας -- Ιατρική -- Ψυχιατρική