Εισαγωγή στην ατμοσφαιρική φυσική Εισαγωγικά στοιχεία επιλεγμένων θεμάτων φυσικής της κατώτερης ατμόσφαιρας - Χαλδούπης, Χρήστος; Χρηστάκης, Νικόλαος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το σύγγραμμα: «Εισαγωγή στην Ατμοσφαιρική Φυσική», επικεντρώνεται σε επιλεγμένα θέματα, εστιάζοντας, μέσω βατής μαθηματικής ανάλυσης και φυσικών περιγραφών, στις βασικές έννοιες και αρχές ατμοσφαιρικών διεργασιών και φαινομένων. Πέραν του πρώτου κεφαλαίου, το οποίο περιλαμβάνει βασικό εισαγωγικό υλικό για την ατμόσφαιρα της γης, η ύλη κατανέμεται σε έξι κεφάλαια τα οποία διαπραγματεύονται θεματικά αντικείμενα που εμπίπτουν κυρίως στη φυσική της κατώτερης ατμόσφαιρας. Αυτά περιλαμβάνουν στοιχεία: ατμοσφαιρικής υδροστατικής, ατμοσφαιρικής θερμοδυναμικής, μικροφυσικής νεφών, δυναμικής μετεωρολογίας, ατμοσφαιρικού ηλεκτρισμού, και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ηλιακής και γήινης) στην ατμόσφαιρα. Το παρόν βιβλίο μπορεί να αποτελέσει κύριο βοήθημα μελέτης ενός εισαγωγικού μαθήματος Ατμοσφαιρικής Φυσικής. Απευθύνεται κυρίως σε προπτυχιακούς φοιτητές Φυσικής, αλλά και συγγενών τμημάτων των θετικών επιστημών.
Κεφάλαιο 1. Η ατμόσφαιρα της γης (χημική σύσταση, προέλευση, μεταβολή θερμοκρασίας με το ύψος, μεταβολή της μάζας με το ύψος, ομόσφαιρα και ετερόσφαιρα, διαφυγή ελαφρών συστατικών-εξώσφαιρα, ατμοσφαιρικός ηλεκτρισμός - κεραυνοί, ιονόσφαιρα, μαγνητόσφαιρα)Κεφάλαιο 2. Η Ατμόσφαιρα σε υδροστατική ισορροπία (πεδίο βαρύτητας της γης, γεωδυναμικό, υδροστατική εξίσωση της ατμόσφαιρας και εφαρμογές, ισόθερμη ατμόσφαιρα, διαχωρισμός αέριων συστατικών με το ύψος – μοριακή διάχυση) Κεφάλαιο 3. Ατμοσφαιρική θερμοδυναμική (εφαρμογή των νόμων ιδανικών αερίων στον αέρα, παράμετροι υγρασίας, εφαρμογή των νόμων της θερμοδυναμικής στην ατμόσφαιρα, θερμοδυναμική νεφών, θερμοδυναμικές μεταβολές αερίων μαζών, ατμοσφαιρική ευστάθεια, διάγραμμα Stüve) Κεφάλαιο 4. Φυσική των νεφών ( μορφολογία νεφών, ατμοσφαιρικά αιωρήματα, ομογενής και ετερογενής υδροσυμπύκνωση, εξίσωση Koehler και εφαρμογές, μηχανισμοί αύξησης σταγονιδίων στα νέφη, μηχανισμοί βροχοπτώσεων) Κεφάλαιο 5. Δυναμική της Ατμόσφαιρας (δυνάμεις κίνησης αερίων μαζών, δύναμη Coriolis, τριβής και βαροβαθμίδας, θεωρητική περιγραφή, εξισώσεις κίνησης, και εφαρμογές, γεωστροφικός, υπό- και υπέρ-γεωστροφικός άνεμος, άνεμος βαροβαθμίδας, αρχή θερμικής κυκλοφορίας και δημιουργία βαροβαθμίδων, πλανητική κυκλοφορία)Κεφάλαιο 6. Ατμοσφαιρικός ηλεκτρισμός (ατμοσφαιρικά φορτία, αγωγιμότητα και ηλεκτρικά πεδία, το ηλεκτρικό σύστημα γης-aτμόσφαιρας, ηλεκτρικές εκκενώσεις-κεραυνοί, παγκόσμιοηλεκτρικό κύκλωμα, μεταβατικά οπτικά συμβάντα, sprites, elves) Κεφάλαιο 7. Ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα (νόμοι ακτινοβολίας μέλανος σώματος, ηλιακή ακτινοβολία, ατμοσφαιρική απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας, φωτοϊονισμός, φωτοδιάσπαση, όζον και ηλιακή ακτινοβολία, γήινη ακτινοβολία, ατμοσφαιρική απορρόφηση γήινης ακτινοβολίας, φαινόμενο θερμοκηπίου, σχηματισμός ιονόσφαιρας, μηχανισμοί παραγωγής και απώλειας ιονισμού, ιονοσφαιρικές περιοχές).
Keywords: Atmospheric physics; Ιονόσφαιρα; Ατμοσφαιρική δυναμική; Μικροφυσική νεφών; Ατμοσφαιρική θερμοδυναμική; Ατμοσφαιρικός ηλεκτρισμός; Ηλιακή και γιήνη ακτινοβολία; Ατμοσφαιρική φυσική; Επιστήμες της γης -- Μετεωρολογία; Επιστήμες της γης