Μετασυλλεκτική μεταχείριση καρπών και λαχανικών - Πάσσαμ, Χάρολντ-Κρίστοφερ.; Χριστόπουλος, Μιλτιάδης; Τσαντίλη, Ελένη; Καυκαλέτου, Μίνα; Καραπάνος, Ιωάννης; Αλεξόπουλος, Αλέξιος; Πετρόπουλος, Σπυρίδων (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το σύγγραμμα αφορά στη σύγχρονη μετασυλλεκτική φυσιολογία και τεχνολογία καρπών και λαχανικών και αποτελείται από δυο κύρια μέρη: (1) Τη μετασυλλεκτική φυσιολογία και τους χειρισμούς των οπωροκηπευτικών και (2) Την εφαρμοζόμενη μετασυλλεκτική τεχνολογία.Στο εισαγωγικό κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην παραγωγή και τη σημασία των οπωροκηπευτικών παγκόσμια και στη χώρα μας, καθώς και στις μετασυλλεκτικές απώλειες. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται η κατάταξη των καρπών και λαχανικών, η έννοια της ποιότητας, τα κυριότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των οπωροκηπευτικών και οι προ- και μετασυλλεκτικοί παράγοντες που την επηρεάζουν. Περιγράφονται οι κυριότερες φυσιολογικές παράμετροι (π.χ. αναπνοή, απώλεια νερού, αιθυλένιο, ωρίμανση και γήρανση, μεταβολικές αλλαγές μετά τη συγκομιδή κ.ά.) που επηρεάζουν τη μετασυλλεκτική ζωή και συμπεριφορά των οπωροκηπευτικών, καθώς επίσης και οι ενδεικνυόμενοι μετασυλλεκτικοί χειρισμοί σε καρπούς δενδροκομικών και κηπευτικών ειδών, φυλλώδη λαχανικά, βλαστούς, άωρες ταξιανθίες, και υπόγεια όργανα, με λεπτομερή παραδείγματα σε αντιπροσωπευτικά είδη από κάθε κατηγορία. Επίσης, περιγράφονται οι κυριότερες μετασυλλεκτικές φυσιολογικές διαταραχές, καθώς και ο κρυοτραυματισμός και η ψύξη, ενώ γίνεται αναφορά στις κυριότερες μετασυλλεκτικές ασθένειες των οπωροκηπευτικών. Ως προς την εφαρμογή της μετασυλλεκτικής τεχνολογίας, δίνονται αρχικά οι αρχές των χειρισμών που εφαρμόζονται για τη διατήρηση της ποιότητας και την επιμήκυνση της μετασυλλεκτικής ζωής των νωπών οπωροκηπευτικών, και ακολούθως γίνεται αναλυτική περιγραφή της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται (π.χ. πρόψυξη, αποπρασινισμός, τεχνητή ωρίμανση, αποξήρανση, κάλυψη των προϊόντων με εδώδιμες ή πλαστικές μεμβράνες ή με κερί, διαλογή, καθαρισμός, συσκευασία, μέθοδοι συντήρησης και αποθήκευσης, εφαρμογή τροποποιημένων ή ελεγχόμενων ατμοσφαιρών κ.ά.). Τέλος, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα ελάχιστα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά.
1. Εισαγωγή στη μετασυλλεκτική φυσιολογία και τεχνολογία: Η σημασία των οπωροκηπευτικών για τον άνθρωπο, η παραγωγή, η κατανάλωση και οι απώλειες μετασυλλεκτικά 2. Η ποιότητα των οπωροκηπευτικών 3. Αλλαγές στη φυσιολογία των οπωροκηπευτικών μετά τη συγκομιδή 4. Αρχές προ- και μετα- συλλεκτικών χειρισμών που επηρεάζουν τη μετασυλλεκτική ζωή των οπωροκηπευτικών 5. Μετασυλλεκτική φυσιολογία και μετασυλλεκτικοί χειρισμοί καρπών δενδροκομικών ειδών 6. Μετασυλλεκτική φυσιολογία και χειρισμοί των καρπών κηπευτικών ειδών 7. Μετασυλλεκτική φυσιολογία και χειρισμοί ακέραιων φυτών, φυλλωδών λαχανικών και σαλατικών 8. Αποθήκευση των υπόγειων οργάνων 9. Τραυματισμοί από χαμηλές θερμοκρασίες (κρυοτραυματισμοί), πάγωμα, φυσιολογικές διαταραχές και παθολογικές ασθένειες 10. Εφαρμογή της μετασυλλεκτικής τεχνολογίας 11. Τα ελάχιστα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά
Keywords: Vegetables -- Postharvest technology; Fruit -- Postharvest technology; Ωρίμανση καρπών; Μετασυλλεκτική τεχνολογία; Αποθήκευση Οπωροκηπευτικών; Μετασυλλεκτική φυσιολογία; Ποιότητα; Μετασυγκομιστικοί χειρισμοί; Γεωπονικές επιστήμες -- Επιστήμη των φυτών και φυτικά προϊόντα -- Φυτά -- Οπωροφόρα/Καρποφόρα δέντρα; Γεωπονικές επιστήμες -- Επιστήμη των φυτών και φυτικά προϊόντα -- Κηπουρική -- Καλλιέργεια λαχανικών; Γεωπονικές επιστήμες -- Επιστήμη των φυτών και φυτικά προϊόντα -- Φυτική παραγωγή