Οικονομική της εκπαίδευσης - Γιαννακόπουλος, Νικόλαος; Ντεμούσης, Μιχαήλ; Λιανός, Θεόδωρος Π., 1939- (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Η οικονομική της εκπαίδευσης εμβαθύνει στην κατανόηση, του "πώς" και "γιατί" οι άνθρωποι αποφασίζουν να επενδύσουν σε εκπαίδευση, της μακροχρόνιας επίδρασης της εκπαίδευσης σε διάφορα κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα, της συμπεριφοράς των οργανισμών που "παράγουν" εκπαίδευση καθώς και του τρόπου με τον οποίο ο αποτελεσματικός σχεδιασμός και εφαρμογή δημόσιων πολιτικών παρέμβασης επηρεάζει την "παραγωγή" εκπαίδευσης και την αποτελεσματική κατανομή των εκπαιδευτικών πόρων. Η χρήση των αναλυτικών εργαλείων της Μικροοικονομικής αποτελεί το βασικό όχημα ανάλυσης της αξιολόγησης εκπαιδευτικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών παρέμβασης στην προσχολική ηλικία, στη χρηματοδότηση της βασικής εκπαίδευσης, στην επιλογή του αντικειμένου σπουδών στην ανώτατη εκπαίδευση και στην αναζήτηση πόρων για τη χρηματοδότηση της επένδυσης σε εκπαίδευση. Στο προτεινόμενο σύγγραμμα θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον εμπειρικό έλεγχο συναφών οικονομικών θεωριών με στόχο την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων που έχουν οι παρεμβατικές πολιτικές στο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.
1. Εισαγωγή: Οικονομική της Εκπαίδευσης 2. Επένδυση σε εκπαίδευση 3. Η υποχρεωτική εκπαίδευση 4. Εκπαιδευτικά συστήματα και χρηματοδότηση της εκπαίδευσης 5. Τριτοβάθμια εκπαίδευση: οικονομικά στοιχεία και δημόσια πολιτική 6. Το ανθρώπινο κεφάλαιο στην πρώιμη ηλικία 7. Μη γνωστικές δεξιότητες 8. Εκπαιδευτικές ανισότητες και διαγενεακή κινητικότητα 9. Οι κοινωνικές πτυχές της εκπαίδευσης
Keywords: Education, economy and society; Διαγενεακή κινητικότητα και ανισότητες; Εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και αποτελεσματικότητα; Αγορές δασκάλων; Λογοδοσία; Μη-γνωσιακές δεξιότητες; Εκπαίδευση και οικονομική μεγένθυση; Αποδόσεις της εκπαίδευσης; Επιλογή αντικειμένου σπουδών; Χρηματοδότηση εκπαίδευσης; Τριτοβάθμια εκπαίδευση; Επιλογή σχολείου; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Υποχρεωτική εκπαίδευση; Δεξιότητες; Εκπαίδευση; Οικονομικές επιστήμες -- Υγεία, εκπαίδευση και πρόνοια -- Πρόνοια και φτώχεια