Σύνθεση ενεργειακών συστημάτων - Κατσαπρακάκης, Δημήτριος; Καλλίγερος, Σταμάτιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο πραγματεύεται θέματα που αφορούν στη συνδυασμένη λειτουργία μηχανών μετατροπής ενέργειας. Σε ένα εισαγωγικό κεφάλαιο θα δίνονται ορισμοί για βασικά μεγέθη που εμπλέκονται στη μελέτη ενεργειακών συστημάτων και γενικότερα στη μετατροπή ενέργειας, όπως πρωτογενής και τελική ενέργεια, συνολική μέση και στιγμιαία απόδοση ενεργειακών μηχανών και συστημάτων κλπ. Επίσης θα ορίζονται και θα εξετάζονται οι δύο βασικές συνδεσμολογίες συνδυασμένης λειτουργίας ενεργειακών μηχανών:• συνδεσμολογία εν σειρά• συνδεσμολογία παράλληλα για τις οποίες θα αναπτύσσονται σχέσεις και βασικές αρχές που ισχύουν και καθορίζουν βασικά χαρακτηριστικά του συνολικού ενεργειακού συστήματος (π.χ. συνολικός βαθμός απόδοσης, συνολική εξερχόμενη και εισερχόμενη ισχύς κλπ).Στη συνέχεια το βιβλίο εξειδικεύεται εξετάζοντας σε επιμέρους κεφάλαια βασικά και συγκεκριμένα ενεργειακά συστήματα συγκεντρωμένης ή αποκεντρωμένης παραγωγής που αφορούν σε δύο κύριες τελικές μορφές ενέργειας που καταναλώνονται από ανθρώπινες δραστηριότητες: την ηλεκτρική και τη θερμική. Έτσι θα εξεταστούν θέματα όπως:• συμβατικά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς (σύνθεση συστημάτων, ένταξη μονάδων, ευστάθεια και ασφάλεια συστημάτων, κανόνες λειτουργίας τους κλπ)• ένταξη μονάδων μη εγγυημένης παραγωγής, κυρίως τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), σε συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας• υβριδικοί σταθμοί Α.Π.Ε. παραγωγής ηλεκτρικής ή θερμικής ενέργειας, μικρού και μεγάλου μεγέθους, βελτιστοποίηση διαστασιολόγησής τους με διαφορετικά κριτήρια (οικονομικά ή ενεργειακά) για συγκεντρωμένη ή αποκεντρωμένη παραγωγή (π.χ. εφαρμογές στον κτηριακό τομέα)• συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας.Όπως γίνεται αντιληπτό, το βιβλίο αποσκοπεί στην παρουσίαση βασικών και άμεσα εφαρμόσιμων στην πράξη μεθόδων βελτιστοποίησης διαστασιολόγησης ενεργειακών συστημάτων και στη σύγκριση της λειτουργίας τους με συμβατικές τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ή θερμικής ενέργειας σε μεγάλη και μικρή κλίμακα.
1. Σύνθεση ενεργειακών συστημάτων: Εισαγωγικές έννοιες2. Συμβατικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας3. Υβριδικοί σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας4. Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας5. Υβριδικοί σταθμοί παραγωγής θερμικής ισχύος6. Η ενέργεια ως καταναλωτικό αγαθό
Keywords: Power resources; Αποθήκευση ενέργειας; Εξοικονόμηση ενέργειας; Διείσδυση ΑΠΕ σε ενεργειακά συστήματα; Βελτιστοποίηση σχεδίασης ενεργειακών συστημάτων; Υβριδικοί σταθμοί; Σύνθεση ενεργειακώ συστημάτων; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μηχανολογική μηχανική και τεχνολογία -- Θέρμανση - ψύξη- κλιματισμός; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Ηλεκτρολογία, ενεργειακή τεχνολογία και μηχανική -- Αποθήκευση ενέργειας; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Ηλεκτρολογία, ενεργειακή τεχνολογία και μηχανική -- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Ηλεκτρολογία, ενεργειακή τεχνολογία και μηχανική -- Ανάκτηση θερμότητας; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Ηλεκτρολογία, ενεργειακή τεχνολογία και μηχανική -- Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Ηλεκτρολογία, ενεργειακή τεχνολογία και μηχανική -- Διαχείριση ενέργειας