Μη καταστροφικοί έλεγχοι - Ματίκας, Θεόδωρος; Αγγέλης, Δημήτριος; Δάσιος, Κωνσταντίνος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το προτεινόμενο σύγγραμμα πραγματεύεται το σύνολο των μεθόδων μη καταστροφικού ελέγχου (ΜΚΕ), οι οποίες αποτελούν πειραματικές τεχνικές και μεθοδολογίες με σκοπό τη μελέτη των ιδιοτήτων υλικών και δομών/κατασκευών, χωρίς την πρόκληση βλάβης. Τα δεδομένα του μη-καταστροφικού χαρακτηρισμού αξιοποιούνται για τον έλεγχο της δομικής ακεραιότητας και της ποιότητας των υλικών και κατασκευών. Η παρακολούθηση της υγιούς λειτουργίας ενός υλικού ή μιας κατασκευής έχει σκοπό την αξιολόγηση της φθοράς (γήρανση) του υλικού ή της κατασκευής σε πραγματικό χρόνο, κατά τη διάρκεια μηχανικής ή περιβαλλοντικής καταπόνησης. Ο έλεγχος της ποιότητας και η παρακολούθηση της υγιούς λειτουργίας, βασιζόμενα στο μη-καταστροφικό χαρακτηρισμό με μεθόδους υψηλής αξιοπιστίας, αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι μεγάλου εύρους τεχνολογικών εφαρμογών (επίγειες-θαλάσσιες-αεροπορικές-διαστημικές μεταφορές, δομικά έργα, πυρηνική τεχνολογία, ανακύκλωση, περιβαλλοντική βιωσιμότητα, κλπ.)Σημειώνεται ότι, παρότι είναι διαθέσιμα ξενόγλωσσα βιβλία που καλύπτουν το αντικείμενο αυτό σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, δεν υπάρχει αντίστοιχο σύγγραμμα στην Ελληνική. Το κενό αυτό θα καλυφθεί με το προτεινόμενο σύγγραμμα. Η θεματολογία του περιέχει θεμελιώδεις γνώσεις για ολόκληρο το φάσμα των τεχνικών μη καταστροφικού ελέγχου και επιμέρους εξειδικευμένες περιπτώσεις (case studies) που θα καταδεικνύουν την εφαρμογή των τεχνικών σε πραγματικούς ελέγχους βλάβης υλικών και κατασκευών. Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν μέθοδοι όπως οι υπέρηχοι, η ακουστική εκπομπή, η θερμογραφία υπερύθρου, η ραδιογραφία, τα διεισδυτικά υγρά και οπτικός έλεγχος, τα μαγνητικά σωματίδια, τα δινορεύματα, ενώ θα παρουσιαστούν με λεπτομέρεια εξειδικευμένες περιπτώσεις από την πλούσια εμπειρία των συγγραφέων.
Keywords: Nondestructive testing; Διεισδυτικά υγρά; Δινορεύματα; Ραδιογραφία; Οπτικός έλεγχος; Μαγνητικά σωματίδια; Ακουστική εκπομπή; Θερμογραφία υπερύθρου; Υπέρηχοι; Μη καταστροφικός χειρισμός; Μη καταστροφική αξιολόγηση; Μη καταστροφικός έλεγχος; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική υλικών -- Διαγνωστικές μέθοδοι μελέτης υλικών; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική υλικών -- Ιδιότητες υλικών; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Τεχνολογία και μηχανική υλικών -- Έλεγχος υλικών