Ποίηση ύστερης αρχαιότητας - ανθολόγιο - Σπανουδάκης, Κωνσταντίνος. (Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα Κάλλιπος, 2015)
Το βιβλίο είναι ένα ανθολόγιο ποίησης μιας εν πολλοίς παραμελημένης εποχής (από την άποψη της λογοτεχνίας και δη της ποίησης), της Ύστερης Αρχαιότητας. Περιλαμβάνει δείγματα από την ποιητική παραγωγή που ξεκινά από τον Οππανό από την Κιλικία τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. μέχρι τον Γεώργιο Πισίδη περίπου το 630 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη (χωρίς αυτόν, αφού θεωρείται ο πρώτος βυζαντινός ποιητής). Με άλλα λόγια, καλύπτει την περίοδο που ξεκινά από την τελευταία χρονική περίοδο που μελετά παραδοσιακά η κλασική φιλολογία (την αυτοκρατορική περίοδο) μέχρι την πιο πρώιμη περίοδο που μελετά η βυζαντινή φιλολογία. Στην Εισαγωγή συζητείται το ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό και παιδευτικό υπόβαθρο, χωρίς την γνώση του οποίου η λογοτεχνική παραγωγή της περιόδου δεν μπορεί να γίνει κατανοητή. Τα κείμενα περιλαμβάνουν δείγματα από όλα τα σημαντικά είδη που καλλιεργήθηκαν τους αιώνες αυτούς σύμφωνα με την σύγχρονη θεώρηση των πραγμάτων, που είναι πολύ διαφορετική από όσα ίσχυαν πριν από είκοσι χρόνια. Τα κείμενα θα συνοδεύονται από σχόλια που θα τα φωτίζουν από πολλές πλευρές (βλ. Ανάλυση κατά κεφάλαιο). Το βιβλίο θα εστιάζει συνεχώς στα διακείμενα, στην διάδραση λογοτεχνίας και τέχνης, λογοτεχνίας και επιστήμης, λογοτεχνίας και φιλοσοφίας (Νεοπλατωνισμός, θεωρητικός και θεουργικός), λογοτεχνίας και θρησκείας (η διαπάλη χριστιανισμού και παγανισμού).