Ποίηση ύστερης αρχαιότητας - ανθολόγιο - Σπανουδάκης, Κωνσταντίνος; Λίτινας, Νίκος; Λαδιανού, Αικατερίνη; Καρβούνη, Αικατερίνη-Νίνα; Σπανουδάκης, Κωνσταντίνος; Παπαϊωάννου, Σοφία (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο είναι ένα ανθολόγιο ποίησης μιας εν πολλοίς παραμελημένης εποχής (από την άποψη της λογοτεχνίας και δη της ποίησης), της Ύστερης Αρχαιότητας. Περιλαμβάνει δείγματα από την ποιητική παραγωγή που ξεκινά από τον Οππανό από την Κιλικία τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. μέχρι τον Γεώργιο Πισίδη περίπου το 630 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη (χωρίς αυτόν, αφού θεωρείται ο πρώτος βυζαντινός ποιητής). Με άλλα λόγια, καλύπτει την περίοδο που ξεκινά από την τελευταία χρονική περίοδο που μελετά παραδοσιακά η κλασική φιλολογία (την αυτοκρατορική περίοδο) μέχρι την πιο πρώιμη περίοδο που μελετά η βυζαντινή φιλολογία. Στην Εισαγωγή συζητείται το ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό και παιδευτικό υπόβαθρο, χωρίς την γνώση του οποίου η λογοτεχνική παραγωγή της περιόδου δεν μπορεί να γίνει κατανοητή. Τα κείμενα περιλαμβάνουν δείγματα από όλα τα σημαντικά είδη που καλλιεργήθηκαν τους αιώνες αυτούς σύμφωνα με την σύγχρονη θεώρηση των πραγμάτων, που είναι πολύ διαφορετική από όσα ίσχυαν πριν από είκοσι χρόνια. Τα κείμενα θα συνοδεύονται από σχόλια που θα τα φωτίζουν από πολλές πλευρές (βλ. Ανάλυση κατά κεφάλαιο). Το βιβλίο θα εστιάζει συνεχώς στα διακείμενα, στην διάδραση λογοτεχνίας και τέχνης, λογοτεχνίας και επιστήμης, λογοτεχνίας και φιλοσοφίας (Νεοπλατωνισμός, θεωρητικός και θεουργικός), λογοτεχνίας και θρησκείας (η διαπάλη χριστιανισμού και παγανισμού).
ΠρόλογοςΠίνακας περιεχομένωνΠίνακας συντομεύσεων – ακρωνύμιαΕισαγωγήα. Λογοτεχνικές περίοδοι: ένα άσχημο σχήμαβ. Ιστορικό πλαίσιογ. Εκπαίδευση και παιδείαδ. Χριστιανισμόςε. Η ποίηση στην Ύστερη Αρχαιότητα: γενικά χαρακτηριστικάστ. Πρόσωπα και κείμεναζ. Παιδεία και ποίησηη. Οι απαρχές της χριστιανικής ποίησηςΚεφάλαιο 1. ΑνακρεόντειαΒιβλιογραφίαΕρωτήσειςΚεφάλαιο 2. Λατρευτική Υμνογραφία: Ορφικοί ΎμνοιΒιβλιογραφίαΕρωτήσειςΚεφάλαιο 3. Ηθοποιία: P. Oxy. 3537 recto (‘Ησίοδος’) [= Mertens–Pack3 1857.320, Leuven Database of Ancient Books 5556]ΒιβλιογραφίαΕρωτήσειςΚεφάλαιο 4. Έποςα. Οππιανός, Αλιευτικάβ. Μάξιμος, Περί καταρχώνΜυθολογικό έποςα. Κόιντος Σμυρναίος, Οι μεθ᾽ Όμηρον λόγοιβ. Νόννος, ΔιονυσιακάΒιβλιογραφία Ερωτήσεις Κεφάλαιο 5. Επύλλιο α. Τριφιόδωρος, Ιλίου άλωσις β. Μουσαίος, Τα καθ’ Ηρώ και Λέανδρον Βιβλιογραφία Ερωτήσεις Κεφάλαιο 6. Χριστιανική Ποίησηα. Σιβυλλιακοί Χρησμοίβ. Η επιτύμβια επιγραφή του Αβέρκιου γ. Γρηγόριος Ναζιανζηνός, Περί ανθρωπίνης φύσεως (Carmina moralia ιδ΄) δ. Νόννος Πανοπολίτης, Παράφρασις του ευαγγελίου του αγ. Ιωάννη Βιβλιογραφία ΕρωτήσειςΚεφάλαιο 7. Επίγραμμα Γενική Εισαγωγή για το επίγραμμα στην Ύστερη Αρχαιότητα α. Παλλαδάςβ. Χριστόδωρος ο Κοπτίτηςγ. Αγαθίας ο Σχολαστικός δ. Μαριανός ο Σχολαστικός ε. Ιουλιανός ο Αιγύπτιος ή από υπάτωνστ. Κύρος Πανοπολίτης ζ. Παύλος Σιλεντιάριος Βιβλιογραφία Ερωτήσεις ΕπίμετραΕπίμετρο I: Συνοπτικός πίνακας ποιητών/ποιημάτων της Ύστερης ΑρχαιότηταςΕπίμετρο II: Πίνακας Ρωμαίων αυτοκρατόρων από τον 2ο αι. μ.Χ. μέχρι και τον 6ο αι. μ.Χ.Λεξικό τεχνικών όρωνΕυρετήριαα. Κατάλογος χωρίωνβ. Κατάλογος αρχαίων λέξεωνγ. Κατάλογος εικόνων
Keywords: Greek poetry, Hellenistic; Ύστερη αρχαιότητα; Βιβλικό έπος; Αρχαίο ελληνικό έπος; Πρώιμη χριστιανική ποίηση; Αρχαία ελληνική ποίηση; Τέχνες και γράμματα -- Φιλολογία