Κοινωνία της πληροφορίας Υποδομές, υπηρεσίες και επιπτώσεις - Παρασκευάς,Μιχαήλ; Τριανταφύλλου, Βασίλειος; Ασημακόπουλος, Γεώργιος; Συρμακέσης, Σπύρος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το ηλεκτρονικό σύγγραμμα έχει τίτλο "Κοινωνία της Πληροφορίας" και υπότιτλο "Υποδομές, Υπηρεσίες και Επιπτώσεις". Διαπραγματεύεται το τεχνολογικό, οργανωτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο εφαρμογής των ΤΠΕ σε όλο το εύρος εφαρμογής τους στη σύγχρονη κοινωνία. Απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές Τμημάτων που θεραπεύουν την Πληροφορική (Πανεπιστημίων ή/και ΤΕΙ) αλλά και σε φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που σχετίζονται με τις ΤΠΕ. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αυτοεκπαίδευση καθώς είναι γραμμένο με τρόπο που δεν προϋποθέτει την ύπαρξη ειδικών τεχνικών γνώσεων από την πλευρά του αναγνώστη. Τα κεφάλαια του βιβλίου έχουν σχετική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία μεταξύ τους, με αποτέλεσμα ο διδάσκων να μπορεί να επιλέξει μεμονωμένα κεφάλαια στην διδασκαλία του για να καλύψει ή να εμβαθύνει σε ειδικά θέματα. Τα θέματα (κεφάλαια) που διαπραγματεύονται είναι:1. Η έννοια και το περιεχόμενο της Κοινωνίας της Πληροφορίας2. Το λογισμικό και ο ρόλος του στην Κοινωνία της Πληροφορίας3. Ο ρόλος των τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην Κοινωνία της Πληροφορίας4. Το διαδίκτυο και οι υπηρεσίες του5. Το περιεχόμενο, η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη στο διαδίκτυο6. Η εκπαίδευση στην Κοινωνία της Πληροφορίας7. Η δημόσια διοίκηση στην Κοινωνία της Πληροφορίας8. Η δημοκρατία στην Κοινωνία της Πληροφορίας9. Η οικονομία στην Κοινωνία της Πληροφορίας10. Ειδικά θέματα εφαρμογών της Κοινωνίας της Πληροφορίας11. Δράσεις του ελληνικού κράτους για την Κοινωνία της Πληροφορίας
Πληροφορική: Η επιστήμη των Η/ΥΤα συστατικά ενός Η/ΥΤα λειτουργικά συστήματαΜια αρχική αποτίμηση των επιπτώσεωνΗ έννοια και το περιεχόμενο της ΚτΠΚατηγορίες λογισμικούΤεχνολογία λογισμικούΜοντέλα αδειοδότησης λογισμικούΤο ΕΛ/ΛΑΚ Η έννοια και η ιστορική εξέλιξη των τηλεπικοινωνιώνΗ ευρυζωνική πρόσβασηΗ απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιώνΗ αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόχοΕνσύρματες και ασύρματες τεχνολογίες ευρυζωνικής πρόσβασηςΔιείσδυση ευρυζωνικής πρόσβασηςΗ τεχνολογική εξέλιξη του διαδικτύουΗ στοίβα πρωτοκόλλων TCP/IPΚατηγορίες υπηρεσιών διαδικτύουΗ ονοματαδοσία στο διαδίκτυοΓλώσσες διαδικτυακού προγραμματισμούΟ συμμετοχικός ιστόςΟ σημασιολογικός ιστόςΕικονικοποίηση υποδομώνΥπηρεσίες υπολογιστικού νέφουςΤο Ίντερνετ των ΠραγμάτωνΗ διακυβέρνηση του διαδικτύουΑσφάλεια ανθρώπων, δικτύων και πληροφοριακών συστημάτωνΕπιβουλές κατά της δικτυακής ασφάλειαςΘεσμικό πλαίσιο ασφάλειας ηλεκτρονικών επικοινωνιώνΤο ζήτημα της εμπιστοσύνης στο διαδίκτυοΨηφιακό χάσμα και πληροφοριακός αλφαβητισμόςΗ ηλεκτρονική μάθησηΤο τεχνολογικό υπόβαθρο της ηλεκτρονικής μάθησηςΤα Μαζικά Ανοικτά Online ΜαθήματαΥπηρεσίες συμμετοχικού ιστού στην εκπαίδευσηΕκπαιδευτικά δίκτυαΗ διεθνής αγορά της ηλεκτρονικής μάθησηςΑνάπτυξη των ΤΠΕ στην εκπαίδευσηΗ ηλεκτρονική διακυβέρνηση (Η/Δ)Διαλειτουργικότητα και ανοιχτά δεδομένα στην Η/ΔΠληροφοριακές υποδομές του δημόσιου τομέαΚυβερνητικές ηλεκτρονικές υπηρεσίεςΗλεκτρονική δημοκρατίαΣυμμετοχική δημοκρατίαΗλεκτρονική ψηφοφορίαΔημόσια διαβούλευσηΗ έννοια της Νέας ΟικονομίαςΤο ηλεκτρονικό εμπόριοΟ ρόλος των υποδομών ΤΠΕ στο ηλεκτρονικό επιχειρείνΕφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίουΤεχνολογίες αυτόματης αναγνώρισης προϊόντωνΟι έξυπνες κάρτεςΣυστήματα ευφυών μεταφορώνΣυστήματα ενοποιημένων επικοινωνιώνΗ πολιτική Bring Your Own DeviceΥπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικήςΗ διαφήμιση στην εποχή του διαδικτύουΗ ευρωπαϊκή στρατηγική ανάπτυξης «Ευρώπη 2020» Δομή του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση»
Keywords: Information society; Information technology -- Social aspects; Ηλεκτρονική διαβούλευση; Ηλεκτρονική δημοκρατία; Διαλειτουργικότητα; Δίκτυα υπολογιστών; Αρχιτεκτονική υπολογιστών; Λειτουργικά συστήματα; Ανοικτά συνδεδεμένα δεδομένα; Ηλεκτρονική υγεία; Ηλεκτρονικό επιχειρείν; Νέα οικονομία; Ανοικτά δεδομένα; Ανοικτό λογισμικό; Ευρυζωνικότητα; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Ηλεκτρονική μάθηση; Διαδίκτυο; Κοινωνία της πληροφορίας; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μηχανική και τεχνολογία τηλεπικοινωνιών -- Τεχνολογίες παγκόσμιου ιστού; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μηχανική και τεχνολογία τηλεπικοινωνιών -- Δίκτυα ευρείας ζώνης; Επιστήμη υπολογιστών/πληροφορική -- Αρχές ανάπτυξης λογισμικού; Επιστήμη υπολογιστών/πληροφορική -- Αρχιτεκτονική και οργάνωση; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μηχανική και τεχνολογία τηλεπικοινωνιών -- Διαδίκτυο και εφαρμογές