Εισαγωγή στη γενική ιατρική Η χρήση τεκμηρίων για την επίλυση προβλημάτων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας - Τατσιώνη, Αθηνά; Μίσσιου, Αριστέα; Καραθάνος, Βασίλειος; Λιονής, Χρήστος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που διδάσκονται θέματα σχετικά με τον τρόπο παροχής φροντίδας κατά την πρώτη επαφή του ασθενή με το σύστημα υγείας (πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας) καθώς και σε επαγγελματίες υγείας, που επιθυμούν να κατανοήσουν σε βάθος το αντίστοιχο θεωρητικό υπόβαθρο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από μη εξοικειωμένους αναγνώστες όσο και από προχωρημένους επιστήμονες του κλάδου. Η παρουσίαση κάθε κεφαλαίου βασίζεται στη συζήτηση κλινικών σεναρίων. Διδάσκοντες, φοιτητές, σπουδαστές και επαγγελματίες του χώρου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μπορούν να βρουν στο βιβλίο αυτό το απαραίτητο υλικό για την κατανόηση των εννοιών και των παρεμβάσεων, που σχετίζονται με:- Αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, συντονισμός των διαφορετικών υπηρεσιών υγείας και παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας στον πληθυσμό ευθύνης του γιατρού πρωτοβάθμιας φροντίδας- Φροντίδα επικεντρωμένη στον ασθενή- Στάδια συμβουλευτικής ή διαβούλευσης- Ανακοίνωση διάγνωσης σοβαρού νοσήματος, ή θανάτου- Αναζήτηση τεκμηρίων και εφαρμογή κατευθυντηρίων οδηγιών για διαχείριση ασθενών με συνήθη οξέα και χρόνια προβλήματα στην πρωτοβάθμια φροντίδα- Πρωτογενή πρόληψη για εφήβους και ενήλικες- Τεχνικές διάγνωσης στην πρωτοβάθμια φροντίδα και βαθμός τεκμηρίωσής τους- Λάθη και σφάλματα κατά τη διάγνωση- Ολοκληρωμένη εκτίμηση ηλικιωμένου ασθενούς- Παρηγορητική φροντίδα στην πρωτοβάθμια φροντίδα- Εκτίμηση της συμμόρφωσης των ασθενών, που λαμβάνουν πολλαπλά φάρμακα και τρόποι βελτίωσης της συμμόρφωσης- Ιδιαιτερότητες κατά την εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών σε ασθενείς με πολλαπλά νοσήματα στην πρωτοβάθμια φροντίδα και σχεδιασμός πλάνου διαχείρισης
Keywords: Medicine; Family medicine; Γενική ιατρική; Γενική οικογενειακή ιατρική; Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Επιστήμες υγείας