Βιολογική ανθρωπολογία στην πράξη Εργαστηριακές ασκήσεις - Βαλάκος, Ευστράτιος; Παπαβασιλείου, Σεβαστή; Νικήτα, Ευθυμία; Eliopoulos, Constantine (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Ο Εργαστηριακός οδηγός απευθύνεται στους φοιτητές που παρακολουθούν το μάθημα της Φυσικής Ανθρωπολογίας. Το βιβλίο απευθύνεται όχι μόνο στους φοιτητές των Τμημάτων Βιολογίας και Βιοεπιστημών αλλά και σε φοιτητές άλλων κλάδων όπως η Αρχαιολογία. Ο οδηγός χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες που η κάθε μία περιλαμβάνει επιμέρους κεφάλαια τα οποία αντιστοιχούν σε επιμέρους ασκήσεις. Στο πρώτο κεφάλαιο (Α Ενότητα) παρουσιάζεται αναλυτικά ο ανθρώπινος σκελετός και οι φοιτητές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα μέρη του σκελετού, τα επιμέρους οστά με τα ανατομικά τους χαρακτηριστικά, καθώς επίσης και ανατομική τους θέση. Στο δεύτερο κεφάλαιο οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να προσδιορίζουν το φύλο χρησιμοποιώντας σκελετικούς χαρακτήρες, ενώ στο επόμενο κεφάλαιο πέραν του προσδιορισμού της ηλικίας των ατόμων με τη χρήση σκελετικών χαρακτηριστικών, οι φοιτητές εξοικειώνονται με την μεθοδολογία της παλαιοδημογραφίας. Το τέταρτο πραγματεύεται τη μελέτη του μυοσκελετικού αναγλύφου ως μέσου συναγωγής συμπερασμάτων για τα επίπεδα δραστηριότητας ατόμων και πληθυσμών ενώ το πέμπτο κεφάλαιο εισάγει τους φοιτητές στις βασικές παθήσεις που μπορούν να αναγνωριστούν στα σκελετικά κατάλοιπα και τα συμπεράσματα που συνάγονται από καθεμία από αυτές σχετικά με τον τρόπο ζωής και τα επίπεδα διαβίωσης κατά το παρελθόν. Τα επόμενα δύο κεφάλαιο (Β Ενότητα) αφορούν τους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζεται η ανθρώπινη ποικιλομορφία, είτε σε σκελετούς (6ο), είτε σε άτομα (7ο).Το όγδοο κεφάλαιο (Γ Ενότητα) πραγματεύεται την συστηματική και εξέλιξη των αρτίγονων πρωτευόντων και των απολιθωμένων μορφών των Αυστραλοπιθήκων ενώ το ένατο κεφάλαιο πραγματεύεται τη συστηματική του Homo. Τα 2 επόμενα κεφάλαια αφορούν την εξοικείωση των φοιτητών στη χρήση βάσεων μοριακών δεδομένων και την επεξεργασία τους (10ο) ενώ το τελευταίο κεφάλαιο αφορά την μελέτη των εξελικτικών δυνάμεων με προσομοίωση(11). Η τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει παραρτήματα και επιμέρους θέματα επεξεργασίας δεδομένων (στατιστικές δοκιμασίες κ.λ.π.).
Keywords: Physical anthropology; Ανάλυση δεδομένων; Εξελικτικές δυνάμεις; Εξέλιξη του ανθρώπου; Φυλογένεση; Συστηματική; Πρωτεύοντα; Ανθρώπινη ποικιλομορφία; Παλαιοδημογραφία; Ηλικία θανάτου; Φύλο; Ανθρώπινος σκελετός; Επιστήμες της ζωής -- Φυσική ανθρωπολογία