Προσθετική αποκατάσταση με κινητές μερικές οδοντοστοιχίες Διάγνωση, Σχεδιασμός, Κατασκευή, Παρακολούθηση - Κωτσιομύτη, Ελένη; Πισιώτης, Αργύριος; Εμμανουήλ, Ιωάννης; Αναστασιάδου, Βασιλική (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται στους προπτυχιακούς φοιτητές Οδοντιατρικής ως βασικό εκπαιδευτικό βοήθημα για το μάθημα ‘Μερικές Οδοντοστοιχίες ΙΙ’, στα πλαίσια της διδασκαλίας τους στο γνωστικό αντικείμενο της Κινητής Προσθετικής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους προπτυχιακούς φοιτητές Οδοντιατρικής και Οδοντικής Τεχνολογίας που διδάσκονται μαθήματα σχετικά με το αντικείμενο των μερικών οδοντοστοιχιών, όπως τα μαθήματα ‘Μερικές Οδοντοστοιχίες Ι’ και ‘Σύνθετες Προσθετικές Αποκαταστάσεις’, του Οδοντιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, καθώς και από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Θα είναι επιπλέον χρήσιμο για πτυχιούχους οδοντιάτρους και οδοντοτεχνίτες, για επικαιροποίηση των γνώσεών τους σχετικά με τα υλικά και τις τεχνικές, το σχεδιασμό της αποκατάστασης και γενικότερα τις αρχές διαχείρισης του μερικά νωδού ασθενή. Στόχος του βιβλίου είναι να εφοδιάσει τον αναγνώστη με συστηματική γνώση για παροχή φροντίδας στον μερικά νωδό ασθενή, εναρμονισμένη με την επιστημονική τεκμηρίωση και τη σύγχρονη ασθενοκεντρική θεώρηση, καθώς και να περιγράψει ένα ολοκληρωμένο και συστηματικό πρωτόκολλο αποκατάστασης. Έπειτα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή της αποκατάστασης με μερικές οδοντοστοιχίες περιγράφονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μερικά νωδού ατόμου, οι άξονες για την προσέγγισή του και τα κριτήρια του προσθετικού σχεδιασμού. Στη συνέχεια αναπτύσσονται τα αλληλοδιάδοχα κλινικά και εργαστηριακά στάδια της κατασκευής της μερικής οδοντοστοιχίας διαρθρωμένα σε τρεις μεγάλες ενότητες (διάγνωση / σχεδίαση, προετοιμασία στόματος /αποτύπωση, κατασκευή της μερικής οδοντοστοιχίας). Τέλος, παρουσιάζονται τα δεδομένα σχετικά με την πρόγνωση των μερικών οδοντοστοιχιών, τις πιθανές βιολογικές και τεχνικές επιπλοκές, την αποδοχή από τους χρήστες και τη διατήρηση του αποτελέσματος.
Keywords: Mouth Rehabilitation; Prosthodontics; Προσθετική αποκατάσταση; Μερική οδοντοστοιχία; Επιστήμες υγείας -- Οδοντιατρική -- Αποκατάσταση στόματος; Επιστήμες υγείας -- Οδοντιατρική -- Οδοντιατρικές ειδικότητες -- Προσθετική δοντιών