Διεθνοποίηση και διεθνικές επιχειρήσεις - Μυλώνη, Βαρβάρα; Γεωργόπουλος, Αντώνιος; Μπιτζένης, Αριστείδης (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο στοχεύει στην ανάλυση των πολιτικών διεθνοποίησης των επιχειρήσεων και των μορφών εισόδου τους στις ξένες αγορές, σε ένα περιβάλλον έντονης αλληλοεξάρτησης και αυξανόμενου ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό φιλοδοξεί να διασφαλίσει στο φοιτητή μια σφαιρική εικόνα για την παγκόσμια επέκταση των επιχειρήσεων, τα κίνητρα και τις προϋποθέσεις επιτυχίας τους στις επιμέρους εθνικές αγορές. Καλύπτει επίσης σύγχρονα θέματα των παγκόσμιων επενδυτικών τάσεων όπως είναι οι Διασυνοριακές Συγχωνεύσεις και Εξαγορές, οι Παγκόσμιες Αλυσίδες Αξίας, οι στόχοι των επενδυτικών πολιτικών για διατηρήσιμη ανάπτυξη, η αύξηση των μορφών διεθνοποίησης χωρίς συμμετοχή κεφαλαίου στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι στρατηγικές και τεχνολογικές συμμαχίες κλπ. Επιπρόσθετα, δίνεται έμφαση στην ελληνική πραγματικότητα με αναφορά σε σχετικές έρευνες καθώς και μελέτες περίπτωσης, έτσι ώστε ο φοιτητής να αντιληφθεί ακόμη περισσότερο την πρακτική αξία του θέματος.
1. Συνθήκες του Παγκόσμιου Εξωτερικού Περιβάλλοντος 2. Θεωρητικές Παραλλαγές του Διεθνούς Εμπορίου και της Διεθνούς Επιχείρησης 3. Επιχειρηματικές Πολιτικές Εσωτερίκευσης – Εξωτερίκευσης και Μορφές Διεθνοποίησης 4. Διασυνοριακές Συγχωνεύσεις & Εξαγορές 5. Επενδυτικά Κίνητρα Διεθνοποίησης και Πλεονεκτήματα Εγκατάστασης των Χωρών Υποδοχής 6. Στρατηγικές Διεθνοποίησης, Διάρθρωση Διεθνικών Επιχειρήσεων και Ρόλοι 7. Διεθνικές Επιχειρήσεις και Επιπτώσεις σε Χώρες Προέλευσης και Υποδοχής 8. Επίκαιρα Θέματα και Τάσεις στις Παγκόσμιες και Ελληνικές Άμεσες Ξένες επενδύσεις
Keywords: Globalization; Πλεονεκτήματα ιδιοκτησίας; Συγχωνεύσεις; Εξαγορές; Στρατηγικές συμμαχίες; Άμεση ξένη επένδυση; Θυγατρικές; Διεθνικές επιχειρήσεις; Οικονομικές επιστήμες -- Οικονομική ανάπτυξη, τεχνολογική αλλαγή, και ανάπτυξη -- Τεχνολογική αλλαγή, έρευνα και ανάπτυξη, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας; Οικονομικές επιστήμες -- Διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά των επιχειρήσεων, μάρκετινγκ, λογιστική -- Διοίκηση επιχειρήσεων; Οικονομικές επιστήμες -- Διεθνής οικονομική -- Παγκοσμιοποίηση; Οικονομικές επιστήμες -- Διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά των επιχειρήσεων, μάρκετινγκ, λογιστική; Οικονομικές επιστήμες -- Βιομηχανική οργάνωση; Οικονομικές επιστήμες -- Διεθνής οικονομική -- Παράγοντα διεθνούς/ων κίνησης/εων και διεθνείς επιχειρήσεις