Ιστορία της Ιταλίας Από τη συνθήκη του Λόντι στην ενοποίηση (1454-1870) - Παγκράτης, Γεράσιμος; Μπίρταχας, Ευστάθιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο πραγματεύεται τα κυριότερα ζητήματα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ιστορίας των κρατών της Ιταλικής χερσονήσου, από την έναρξη των πρώιμων νεότερων χρόνων, που σημαδεύεται από την υποταγή της χερσονήσου σε ξένους ηγεμόνες, κυρίως Ισπανούς, μέχρι την ολοκλήρωση της μακράς περιόδου που οδήγησε το 1861 στην ιταλική ενοποίηση και λίγα χρόνια αργότερα στην απελευθέρωση του Βένετο (1866) και της Ρώμης (1870) όπου θα μεταφερόταν η πρωτεύουσα του νέου κράτους.Κεντρικές επιλογές του συγγραφέα αποτελούν: α) η ένταξη του ιταλικού παραδείγματος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της ιστορίας της υπό εξέταση περιόδου, και β) η διασύνδεση του κειμένου αφενός με τις πηγές της ιταλικής ιστορίας και αφετέρου με τη γεωγραφία της χερσονήσου, μέσα από τη χρήση χαρτών που θα μας επιτρέψουν να παρακολουθήσουμε τις πολυάριθμες μεταβολές στην πολιτική γεωγραφία των ιταλικών προ-ενωτικών κρατών.
Keywords: Italy -- History -- 1454-1870; Πρώϊμη νεότερη ιταλική ιστορία; Ευρωπαϊκός πολιτισμός; Ιταλικός πολιτισμός; Ευρωπαϊκή Ιστορία; Νεότερη ιταλική ιστορία; Ιταλική ιστορία; Ιστορία -- Γενική ιστορία, θεωρία; Ιστορία -- Ιστορία των χωρών -- Ιταλία