Οδηγός εργαστηριακών και φροντιστηριακών ασκήσεων βιολογίας - Γιαννακούρης, Νικόλαος; Νικολιουδάκης, Νικόλαος; Κοκκορογιάννης, Θεόδωρος; Παπανικολάου, Γεώργιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το παρόν ηλεκτρονικό σύγγραμμα αφορά έναν αναλυτικό οδηγό εργαστηριακών ασκήσεων Βιολογίας και απευθύνεται σε φοιτητές και σπουδαστές που θέλουν να αποκτήσουν τις βασικές εργαστηριακές γνώσεις σε θέματα Κυτταρικής Βιολογίας, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής. Ο οδηγός περιλαμβάνει έντεκα εργαστηριακές ασκήσεις σε θέματα και τεχνικές Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας και δύο φροντιστηριακές ασκήσεις σε θέματα Γενετικής. Ειδικότερα, στις ασκήσεις παρουσιάζονται η χρήση του μικροσκοπίου και οι βασικές αρχές της μικροσκοπίας, τα χαρακτηριστικά και οι διαφορές του προκαρυωτικού και του ευκαρυωτικού ζωικού και φυτικού κυττάρου, το φαινόμενο της πλασμόλυσης, ο τρόπος διαχωρισμού των δομικών συστατικών του κυττάρου και η μορφολογία των υποκυτταρικών οργανιδίων, η βιοχημική διεργασία της φωτοσύνθεσης και η μέθοδος της χρωματογραφίας για τον διαχωρισμό των φωτοσυνθετικών χρωστικών, ο κύκλος ζωής των μικροοργανισμών και η επίδραση διαφόρων παραγόντων σ’ αυτόν, οι μηχανισμοί πυρηνικής διαίρεσης και η μορφολογία των χρωμοσωμάτων, τα φαινόμενα της κυτταρικής διαφοροποίησης και εμβρυογένεσης και τέλος, η μεθοδολογία και οι τεχνικές απομόνωσης γενετικού υλικού και ηλεκτροφόρησης για τον διαχωρισμό του DNA και των πρωτεϊνών. Στις φροντιστηριακές ασκήσεις αναλύονται τα φαινόμενα της κληρονομικότητας και οι νόμοι που τα διέπουν. Όλες οι ασκήσεις έχουν εμπλουτιστεί με πρωτότυπο ψηφιακό υλικό (εικόνες, κινούμενα σχέδια και video) προκειμένου ο οδηγός να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου διαδραστικού ηλεκτρονικού συγγράμματος.
Keywords: Biology -- Laboratory manuals; Εργαστηριακός οδηγός; Γενετική; Μοριακή βιολογία; Κυτταρική βιολογία; Επιστήμες της ζωής -- Μοριακές βιοεπιστημες -- Βιολογία κυττάρου/κυτταρική βιολογία -- Φυσιολογία κυττάρου; Επιστήμες της ζωής -- Μοριακές βιοεπιστημες -- Γενετική; Επιστήμες της ζωής -- Μοριακές βιοεπιστημες -- Μοριακή βιολογία; Επιστήμες της ζωής -- Φυσική ανθρωπολογία -- Γενετική του ανθρώπου; Επιστήμες της ζωής -- Μοριακές βιοεπιστημες -- Βιολογία κυττάρου/κυτταρική βιολογία