Δίκαιο της ευρωπαϊκής αγοράς - Αργυρός, Γεώργιος; Χατζόπουλος, Βασίλης Γ. (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το προτεινόμενο βιβλίο απευθύνεται στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, στους ερευνητές, στους διδάσκοντες και σε όλους που έχουν ως ενασχόληση τη διερεύνηση τη λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς και τη κινητικότητα των παραγόντων παραγωγής. Το βιβλίο αυτό αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής αγοράς. Ειδικότερα, το βιβλίο επικεντρώνεταιστη κινητικότητα των προϊόντων, των προσώπων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων και επεξεργάζεται αναλυτικά τη διαλεκτική σχέση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους κανόνες των κρατών μελών αναφορικά με την εν λόγω κινητικότητα. Επιπροσθέτως, εξετάζονταιοι κανόνες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά καθώς και τη προστασία του καταναλωτή. Τέλος, διερευνάται η εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσηςνα ρυθμίσει την εσωτερική αγορά καθώς και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου. Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να δώσει μια ολοκληρωμένη και ενδελεχή εικόνα του ρυθμιστικού πλαισίου της ευρωπαϊκής αγοράς κάνοντας ευρύτατη χρήση και της νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1. Εσωτερική αγορά: Εισαγωγικά 2. Εσωτερική αγορά: επισκόπηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος 3. Ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων: Οι φορολογικές επιβαρύνσεις 4. Κινητικότητα προϊόντων: Απαγόρευση των ποσοτικών περιορισμών και των τεχνικών εμποδίων 5. Κινητικότητα των φυσικών προσώπων για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας 6. Ελευθερία παροχής και λήψης υπηρεσιών 7. Περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων, προσώπων και υπηρεσιών για λόγους εθνικού δημόσιου συμφέροντος 8. Κινητικότητα των εταιριών 9. Ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και πληρωμών 10. Εσωτερική αγορά και ανταγωνισμός
Keywords: European Union -- Law and legislation; Προστασία του καταναλωτή στην ευρωπαϊκή αγορά; Πολιτική ανταγωνισμού; Διασυνοριακή μεταφορά της έδρας των εταιριών; Αμοιβαία αναγνώριση και προστασία του γενικού συμφέροντος; Ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και ΟΝΕ; Ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων; Ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων; Τελωνιακή ένωση; Νομικές επιστήμες -- Ευρωπαϊκό δίκαιο -- Κοινοτικό οικονομικό δίκαιο; Νομικές επιστήμες -- Ευρωπαϊκό δίκαιο; Οικονομικές επιστήμες -- Δίκαιο και οικονομική; Κοινοτικό οικονομικό δίκαιο; Ευρωπαϊκό δίκαιο; Δίκαιο και οικονομική