Εργαστηριακές ασκήσεις ρευστομηχανικής - Σιδερίδης, Γεώργιος; Τσαγγάρης, Σωκράτης (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το προτεινόμενο σύγγραμμα απευθύνεται κυρίως σε προπτυχιακούς σπουδαστές των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που παρακολουθούν εργαστηριακά μαθήματα Μηχανικής Ρευστών. Από το γεγονός όμως ότι αναφέρεται στη χρήση μετρητικών οργάνων και εφαρμογή μετρητικών μεθόδων σε ροές ρευστών, θα φανεί χρήσιμο και σε επαγγελματίες μηχανικούς που απασχολούνται σε ανάλογες εφαρμογές. Το σύγγραμμα αυτό περιλαμβάνει μια σειρά εργαστηριακών πειραμάτων στα οποία παρουσιάζονται:(α) μέθοδοι προσδιορισμού διαφόρων μεγεθών που αφορούν ρευστά σε ακινησία και σε ροή (πυκνότητα, ιξώδες, πίεση, ταχύτητα, παροχή),(β) τρόποι εφαρμογής και χρήσης μετρητικών οργάνων και διατάξεων (μανόμετρα, σωλήνας Venturi, σωλήνας Pitot, διάφραγμα, ακροφύσιο, ροόμετρα, στένωση Venturi, υπερχειλιστές),(γ) πειραματικές διερευνήσεις των χαρακτηριστικών ορισμένων ευρέως χρησιμοποιούμενων διατάξεων των οποίων η λειτουργία έγκειται στη ροή ρευστού διαμέσου αυτών (αντλίες, φυσητήρες, υδροστρόβιλοι, ακροφύσιο DeLaval). Σε κάθε περίπτωση, αρχικά παρατίθεται το σχετικό με το αντικείμενο θεωρητικό υπόβαθρο. Ακολουθεί εκτενής περιγραφή της πειραματικής διάταξης που χρησιμοποιείται, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας της. Κατόπιν δίδονται οδηγίες για την εκτέλεση του σχετικού πειράματος και την καταγραφή των πειραματικών δεδομένων. Τέλος, υποδεικνύονται μέθοδοι υπολογισμού των απαιτούμενων μεγεθών και ο τρόπος παρουσίασης των αποτελεσμάτων. Τα θεωρητικά αποτελέσματα συσχετίζονται με τα πειραματικά, με σκοπό τη δημιουργία αξιόπιστων υπολογιστικών μεθόδων προσδιορισμού των ζητουμένων ροϊκών μεγεθών.
Keywords: Fluid mechanics; Διατάξεις ροής ρευστών; Μετρητικές μέθοδοι; Μετρητικά όργανα; Πειράματα ρευστομηχανικής; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μηχανολογική μηχανική και τεχνολογία -- Υδροδυναμικές μηχανές; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μηχανολογική μηχανική και τεχνολογία -- Αντλίες και εξοπλισμός διακίνησης υγρών; Τεχνολογία και επιστήμες μηχανικών -- Μηχανολογική μηχανική και τεχνολογία -- Μηχανική των ρευστών