Αναπαράσταση οντολογικής γνώσης και συλλογιστική - Στάμου, Γεώργιος; Σταφυλοπάτης, Ανδρέας Γεώργιος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που μελετούν θέματα αναπαράστασης γνώσης και συλλογιστικής με χρήση Περιγραφικών Λογικών. Επιπλέον, απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου του Σημασιολογικού Ιστού που επιθυμούν να αποκτήσουν το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο και σε βάθος κατανόηση του αντικειμένου, των δυνατοτήτων και των περιορισμών της αναπαράστασης και χρήσης σημασιολογικών δεδομένων και οντολογικής γνώσης στον Παγκόσμιο Ιστό. Για την κατανόηση των εννοιών που παρουσιάζονται δεν θα απαιτείται προηγούμενη γνώση των μεθόδων της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς ο αναγνώστης θα εισάγεται, στο πλαίσιο του βιβλίου, στο απαραίτητο υπόβαθρο των βασικών τεχνολογιών αναπαράστασης γνώσης και συλλογιστικής. Συγκεκριμένα, ο χρήστης θα μπορεί να βρει στο προτεινόμενο βιβλίο υλικό για τα εξής θέματα:- Μοντέλα τυπικής αναπαράστασης γνώσης και συλλογιστικής - Σύνταξη και σημασιολογία των Περιγραφικών Λογικών- Συλλογιστική στις Περιγραφικές Λογικές- Σημασιολογική πρόσβαση σε δεδομένα- Μηχανική γνώσης (ανάπτυξη σημασιολογικών δεδομένων και ορολογιών)- Τεχνολογίες αναπαράστασης γνώσης στον Παγκόσμιο Ιστό
1. Aναπαράσταση γνώσης και συλλογιστική2. Οντολογίες και περιγραφικές λογικές3. Αυτόματη συλλογιστική σε οντολογίες4. Πρόσβαση σε δεδομένα με χρήση οντολογιών5. Σημασιολογικά δεδομένα και παγκόσμιος ιστός
Keywords: Knowledge representation (Information theory); Ontologies (Information retrieval); Αναπαράσταση γνώσης και συλλογιστική; Σημασιολογία; Συλλογιστική; Σημασιολογικός ιστός; Περιγραφικές λογικές; Οντολογίες; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Ευφυή συστήματα; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Ευφυή συστήματα -- Βασική αναπαράσταση γνώσης και συλλογιστική