Τεχνολογίες συγγραφής και διαχείρισης πολυμέσων Τεχνικές μη γραμμικής αφήγησης στα νέα ψηφιακά μέσα - Δημούλας, Χαράλαμπος; Βέγλης, Ανδρέας (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Η θεματολογία του βιβλίου αφορά στις τεχνολογίες των πολυμέσων και υπερμέσων που έχουν κυριαρχήσει στις διάφορες εκφάνσεις της διαμεσικής επικοινωνίας και γενικότερα της δραστηριότητας του σύγχρονου ανθρώπου. Το ραγδαία εξελισσόμενο αυτό πεδίο επιδιώκει μια περισσότερο φιλική και παραστατική παρουσίαση της πληροφορίας μέσα από πολύπλευρες και πολυεπίπεδες δομές, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση ακόμη και απαιτητικών θεμάτων. Έτσι, παρέχεται αμεσότητα και πλούσια διαμεσική εμπειρία στο χρήστη, που μπορεί να επιλέξει και να πλοηγηθεί στο περιεχόμενο που τον ενδιαφέρει μέσα από πολλαπλές -μη γραμμικές- διαδρομές αφήγησης ή/και πιο προωθημένες μορφές διάδρασης. Η πολυμεσική παραγωγή αφορά σε ένα κατεξοχήν διεπιστημονικό πεδίο που απαιτεί τη στενή συνεργασία ειδικών και ομάδων πολλών διαφορετικών κλάδων (πχ γραφίστες, σεναριογράφοι, καλλιτέχνες-δημιουργοί, ειδικοί των ΤΠΕ- προγραμματιστές, επικοινωνιολόγοι, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, ψυχολόγοι κ.ά.). Ωστόσο, τα περισσότερα βιβλία πολυμέσων έχουν συνήθως τεχνικό χαρακτήρα που απευθύνεται κυρίως σε μηχανικούς, ειδικούς των Η/Υ και προγραμματιστές, και δεν προσφέρονται για κατανόηση από τις υπόλοιπες δημιουργικές ομάδες. Η παρούσα πρόταση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό, στοχεύοντας στην κατανόηση των θεμάτων, την παροχή τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων συγγραφής και διαχείρισης πολυμέσων, από απλούς χρήστες. Το βιβλίο δίνει έμφαση σε τεχνολογίες πολυμέσων, μεθόδους ανάπτυξης και εφαρμογές μη γραμμικής αφήγησης στα νέα ψηφιακά μέσα. Ο στόχος του είναι διττός. Αφενός, αποσκοπεί στην κατανόηση των βασικών αρχών και τεχνολογιών, επιδιώκοντας την εύκολη εκτέλεση πολυμεσικών εφαρμογών και την υπερμεσική πλοήγηση, ως κομμάτι των διαδικασιών καθημερινής ψηφιακής ενημέρωσης-πληροφόρησης. Αφετέρου, αποβλέπει στην απόκτηση δεξιοτήτων πολυμεσικής παραγωγής ως κομμάτι των διαδικασιών δημιουργίας-διανομής περιεχομένου από συμμετοχικούς χρήστες, ελεύθερους επαγγελματίες, μέλη μεγάλων οργανισμών /παραγωγών κ.ά.
1. Tτεχνολογίες πολυμέσων και υπερμέσων [Βασικοί ορισμοί, λειτουργικά χαρακτηριστικά, τεχνικές προδιαγραφές] 2. Μεθοδολογίες και μοντέλα ανάπτυξης [Διαδικασίες παραγωγής περιεχομένου & συγγραφής λογισμικού πολυμέσων] 3. Ανάλυση απαιτήσεων και προδιαγραφών [Από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας στη διατύπωση μιας τεχνικής πρότασης] 4. Σχεδιασμός [Οργάνωση της παραγωγής και σχεδίαση του πολυμεσικού προϊόντος] 5. Παραγωγή [Δημιουργία περιεχομένου: κείμενο, ήχος, εικόνα, βίντεο] 6. Μετα-παραγωγή [Επεξεργασία, διαμόρφωση & διαχείριση περιεχομένου] 7. Πολυμεσική συγγραφή [Οργάνωση – διασύνδεση πολυμεσικών πόρων, ανάπτυξη στοιχείων διάδρασης] 8. Διαδικασίες εκσφαλμάτωσης και αξιολόγησης 9. Τεχνικές διανομής και διαχείρισης [Δημοσίευση στο Διαδίκτυο και τα νέα ψηφιακά μέσα] 10. Προηγμένα συστήματα πολυμεσικής διάδρασης [Υπηρεσίες εικονικής περιήγησης και επαυξημένης αλληλεπίδρασης] 11. Τεχνολογίες συγγραφής και διαχείρισης πολυμέσων: Λεξικό όρων, ασκήσεις - εικονικά εργαστήρια Άδεια Χρήσης
Keywords: Multimedia systems -- Management; Πολυμεσική παραγωγή; Ηλεκτρονικά ΜΜΕ; Νέα μέσα; Ψηφιακά μέσα; Διαδικτυακά ντοκιμαντέρ; Διαχείριση πολυμέσων; Λογισμικό πολυμεσικής εγγραφής; Επεξεργασία πολυμεσικού περιεχομένου; Μη γραμμική αφήγηση; Υπερμέσα; Τεχνολογίες πολυμέσων; Κοινωνιολογία -- Κοινωνική πολιτική, σχεδισμός, πρόβλεψη -- Πολιτική της πληροφόρησης; Κοινωνιολογία -- Μαζικά φαινόμενα -- Επικοινωνία; Πολιτικές επιστήμες -- Συστήματα διακυβέρνησης -- Πολιτική -- Επικοινωνιακή πολιτική; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Διαχείριση πληροφορίας; Επιστήμη υπολογιστών/Πληροφορική -- Διαχείριση πληροφορίας -- Συστήματα πολυμέσων