Τα δημόσια προβλήματα στην πολιτική ατζέντα Θεωρητικές και εμπειρικές προσεγγίσεις - Κουντούρη, Φανή.; Αφουξενίδης, Αλέξανδρος (Αθήνα : Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015)
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που διδάσκονται θέματα που άπτονται της γένεσης των δημόσιων προβλημάτων και της συγκρότησης της πολιτικής ατζέντας. Στόχος του βιβλίου είναι η κατανόηση των διαδικασιών ανάδειξης των δημόσιων προβλημάτων μέσα από τη συνάρθρωση διαφορετικών ερευνητικών παραδόσεων που εγγράφονται στα αντικείμενα των δημόσιων πολιτικών, της κοινωνιολογίας των ΜΜΕ, της πολιτικής κοινωνιολογίας των ομάδων συμφερόντων και των κοινωνικών κινημάτων. Το βιβλίο διερευνά πιο ειδικά τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες ορισμένα μόνο από τα γεγονότα ή τα θέματα που ανακύπτουν στο δημόσιο χώρο συγκροτούνται σε προβλήματα, δημοσιοποιούνται από τα ΜΜΕ και αξιολογούνται από ειδικούς, αποτελούν μέρος του πολιτικού ανταγωνισμού και τελικά γίνονται αντικείμενο πολιτικών αποφάσεων και επεξεργασίας δημόσιων πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται ζητήματα που σχετίζονται με τους φορείς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση των δημόσιων προβλημάτων (δημόσιοι φορείς, κοινωνικά κινήματα, ΜΜΕ), τους τρόπους που χρησιμοποιούν για να εννοιολογήσουν ή να «πλαισιώσουν» τα προβλήματα, τις ρητορικές και τα σχήματα αιτιολόγησης που χρησιμοποιούν για να αναδείξουν όψεις των προβλημάτων αυτών αλλά και τις πολιτικές λύσεις που τελικά επιλέγονται. Παράλληλα εξετάζονται ορισμένα παραδείγματα διαδικασιών συγκρότησης και εξέλιξης δημόσιων προβλημάτων από τον ελληνικό χώρο όπως η μετανάστευση, οι πυρκαγιές, διατροφικά σκάνδαλα κ.α.
0. Τα δημόσια προβλήματα στην πολιτική ατζέντα. 1. Η συγκρότηση των δημόσιων προβλημάτων 2. Η διαμόρφωση της θεματολογίας 3. Η διαμόρφωση των ερμηνευτικών πλαισiώσεων 4. ΜΜΕ και Δημόσια Προβλήματα. Καταστολείς ή διεγέρτες; 5. Πολιτικοί Δρώντες και Δημόσια Προβλήματα 6. Οι συλλογικοί εισηγητές των δημόσιων προβλημάτων 7. Ανάλυση των πολιτικών για την έμφυλη βία στην Ελλάδα και την Ε.Ε (1995-2007) 8. Έκτακτα Γεγονότα και Προβληματικά πεδία 9. Η κρίση του δημοσιονομικού χρέους ως δημόσιο πρόβλημα
Keywords: Social problems; Ανάλυση πλαισίων; Συμβολική διάδραση; Κρίσεις; Πολιτικοί και συλλογικοί δρώντες; ΜΜΕ; Συγκρούσεις; Πολιτκή ατζέντα; Δημόσια προβλήματα; Κοινωνιολογία -- Μαζικά φαινόμενα; Κοινωνιολογία -- Αλληλεπιδράσεις ομάδων; Κοινωνιολογία -- Κοινωνιολογία: Ιστορία και θεωρία; Κοινωνιολογία -- Μεθοδολογία και τεχνολογία έρευνας; Πολιτικές επιστήμες -- Πολιτικές εξελίξεις και διαδικασίες -- Πολιτική σύγκρουση; Πολιτικές επιστήμες -- Διαμόρφωση πολιτικής άποψης, ανάπτυξη πολιτικού προσανατολισμού -- Πολιτική επικοινωνία; Πολιτικές επιστήμες -- Συστήματα διακυβέρνησης, δομές εξουσίας -- Πολιτική -- Επικοινωνιακή πολιτική; Πολιτικές επιστήμες -- Πολιτικά μέσα, πολιτικά όργανα; Πολιτικές επιστήμες -- Πολιτικές εξελίξεις και διαδικασίες; Πολιτικές επιστήμες -- Διαμόρφωση πολιτικής άποψης, ανάπτυξη πολιτικού προσανατολισμού; Πολιτικές επιστήμες -- Πολιτικές οργανώσεις, ομάδες συμφερόντων; Πολιτικές επιστήμες -- Ιεραρχίες, κράτος, κατανομή της εξουσίας; Πολιτικές επιστήμες -- Συστήματα διακυβέρνησης, δομές εξουσίας; Κοινωνιολογία -- Πολιτική κοινωνιολογία/αλληλεπιδράσεις